Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPad cena retkih zemnih metala

Pad cena retkih zemnih metala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

MMI retkih zemalja (mesečni indeks metala) pretrpeo je još jedan značajan pad iz meseca u mesec. Sveukupno, indeks je pao za 15,81%. Ovi ogromni padovi cena su rezultat nekoliko faktora. Jedan od najvećih krivaca je porast ponude i pad potražnje. Cene retkih zemljanih metala su takođe smanjene zbog novih rudarskih inicijativa koje se pojavljuju na globalnom nivou. Dok su se neki delovi MetalMiner indeksa retkih zemalja trgovali poprečno iz meseca u mesec, većina komponenti je pala, što je naglo povuklo ukupan indeks.

 

Kina razmatra zabranu izvoza određenih retkozemnih elemenata

Supported by

 

Kina bi eventualno mogla da zabrani izvoz određenih retkih zemljanih elemenata. Ovaj potez ima za cilj da zaštiti prednosti Kine visoke tehnologije, ali bi mogao imati značajne ekonomske implikacije za Sjedinjene Države i Japan. Kineska dominacija na tržištu retkih zemalja je bila zabrinutost za mnoge zemlje koje još uvek zavise od Kine da transformišu sirove retke zemlje u upotrebljive finalne proizvode. Stoga bi zabrana ili ograničenje izvoza retkih zemnih elemenata od strane Kine mogla imati velike implikacije na globalne lance snabdevanja.

Uz to, neki stručnjaci smatraju da pretnja Kine da zaustavi izvoz retkih minerala možda neće dati Pekingu veliku prednost u tekućem trgovinskom sukobu između SAD i Kine. U stvari, smatraju da bi taj potez mogao naštetiti kineskoj ekonomiji smanjenjem izvoza gotovih proizvoda.

 

Pozitivni i negativni uticaji moguće zabrane kineskog izvoza

 

Procene pokazuju da bi kineski plan za zabranu izvoza mogao da bude završen do kraja 2023. Prema Geološkom zavodu SAD, Kina proizvodi nešto više od dve trećine svetskih retkih zemljanih metala. Takođe ima duplo više rezervi rudnika od sledeće najbliže zemlje. A pošto Kina isporučuje 80% retkih zemalja koje uvoze SAD, zabrana može biti štetna za neka preduzeća sa sedištem u Americi.

Uprkos ovim negativnim implikacijama, neki taj potez tumače kao prerušeni blagoslov. Na kraju krajeva, svet nastavlja da traži alternative kineskim zalihama retkih zemalja kako bi smanjio zavisnost od azijske nacije. Ako bi Kina progurala zabranu, svet ne bi imao izbora osim da traži nove izvore i trgovinska partnerstva.

Zalihe rastu uporedo sa novim projektima rudarstva retkih zemalja

 

Kineski potez možda neće biti tako plodan kao što se očekivalo zbog sve većeg broja novih rudarskih inicijativa za retke zemlje. Zaista, ponuda počinje da raste, a sa njom i potražnja opada. Zahvaljujući tome, kratkoročne cene elemenata nisu našle mnogo bikovske snage. Međutim, ostaje prednost u tome što će ove nove inicijative odvratiti oslanjanje na Kinu i pomoći u oblikovanju novog globalnog lanca snabdevanja retkom zemljom.

Na primer, Ministarstvo odbrane SAD nedavno je dalo MP Materials grant od 35 miliona dolara za uspostavljanje novog pogona za preradu retkih zemalja. Ovo priznanje je deo inicijativa Ministarstva odbrane za jačanje lokalnog rudarstva i distribucije uz smanjenje oslanjanja na Kinu. Pored toga, Ministarstvo odbrane i MP Materials zajedno rade na dodatnim projektima za poboljšanje lanca snabdevanja u SAD za retke zemlje. Takve inicijative će drastično povećati američku konkurentnost na globalnom tržištu čiste energije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) takođe je skrenula pažnju na to kako će retke zemlje uticati na „zelenu revoluciju“. Prema istraživanju IEA o značaju ključnih minerala u prelasku na čistu energiju, do 2040. godine ukupna količina minerala potrebnih za globalne tehnologije obnovljive energije će se udvostručiti.

 

Retke zemlje MMI: Značajne promene cena

 

Prazeodimijum neodimijum oksid je značajno pao za 16,07%, čime je cena dostigla 62.830,40 dolara po metričkoj toni.

Kineski neodimijum oksid pretrpeo je oštar pad od 18,3%, što je dovelo do cene na 66,427,91 dolara po metričkoj toni.

Cerijum oksid je naglo opao za 15,45% na mesečnom nivou. Cene trenutno iznose 799,57 dolara po metričkoj toni.

Konačno, disprozijum oksid je pao za 8,88%, dovodeći cene na 274,43 dolara po kilogramu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!