Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrpski Institut za kritične sirovine u službi razvoja domaće pameti i ekonomije

Srpski Institut za kritične sirovine u službi razvoja domaće pameti i ekonomije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Institut za kritične sirovine je formiran u Beogradu od strane domacih rudarskih kompanija i eksperata, sa ciljem primene novih tehnologija u aplikacijama sirovinske baze za domacu industriju.

 

Institut za kritične materijale je deo globalne I evropske inicijative za zaštitu lokalnih sirovinskih baza kritičnih materijala koji svoju primenu imaju u procesima industrijske proizvodnje, od farmaceutske I hemijske industrije do novih tehnologija kao sto su baterije, električni uredjaji I oprema za postrojenja za obnovljive izvore energije. Institut ima izbalansiran pristup između najviših ekoloskih principa I zahteva novih tehnologija a u cilju održivog ekonomskog razvoja zemlje, korišćenjem domacih sirovina u procesu industrijalizacije zemlje sa novim tehnologijama. Inovacioni visoko tehnološki proces koji će stvoriti nove vrednosti I nova održiva radna mesta, proizvode novih tehnologija čiji će izvoz uticati na nacionalni BDP.

Supported by

 

Institut ima za cilj istraživanje i razvoj novih aplikacija za ključne retke materijale, zajedno sa domaćim eminentnim stručnjacima koji su fokusirani na komponente ključnih materijala za farmaceutsku, prehrambenu I hemijsku industriju na bazi kalcijum karbonata.

 

Institut za kritične materijale je centar sinergije privrede, naučno-istraživačkih krugova I domaće pameti. Svojevrsni inovativni ekspertski naučno-privredni inovacioni centar i tehnološki hub koji ce doprineti strategiji države da zadrži mlade naučne I stručne talente u zemlji I da im obezbedi neophodnu platformu za povezivanje sa evropskim kolegama u procesima primene novih tehnologija.

 

Srpski Institut za kritične materijale je prvi domaći centar za istraživanje, razmenu znanja I informacija o sirovinama I razmatranje strategija za njihovo korišćenje. Institut za materijale biće domaćin skupova stručnih panela dizajniranih za obrazovanje, saradnju I uslužna rešenja koja se bave izazovima sirovina za dekarbonizovanu ekonomiju.Institut će predstavljati kolaborativni poduhvat stručnjaka čiji ce glavni fokus biti na istraživanju  I održivom upravljanju sirovinama, uključujući minerale, metale, energente I druge prirodne resurse.

 

Cilj instituta je da doprinese razvoju novih tehnologija, praksi I politika koje će promovisati efikasno korišćenje sirovina, regulisati njihovu potrošnju I smanjiti negativne uticanje na životnu sredinu.

Institut za sirove materijale će se fokusirati na:

  • Nove tehnologije rudarstva koje bi smanjile uticaj na životnu sredinu koji ima industrija kritičnih materijala, uz istovremeno jačanje srpske industrije,
  • Razvoj kapaciteta u vađenju I preradi, kao ključnog značaj za samoodrživi ekonomski razvoj Srbije,
  • Izgradnju domaćih prerađivačkih kapaciteta kako bi seobezbedila dodata vrednost u Srbiji, umesto u inostranstvu.
  • Spajanje ključnih aktera: rudarskih kompanija, hemijskih kompanija, farmaceutskih kompanija I kompanija za zaštitu životne sredine.

 

Otvaranje instituta predstavlja značajan pomak ka održivom I efikasnom korišćrnju kriticnih materijala u Srbiji.

 

Aktivna promocija medju domaćim, stručnim, naučnim i privrednim krugovima će se odvijati u saradnji sa institucionalnim partnerom PKS, paralelno sa tekućim međunarodnim aktivnostima koji istovremeno predstavljaju I inovativan pristup u promociji Srbije I njenih potencijala.

 

Institut za kritične materijale će putem svog web sajta pravovremeno obavestiti sve zainteresovane javnosti o događajima umrežavanja kao I prezentaciji prve domaće bele knjige predloga za upravljanje nacionalnim kritičnim sirovinama.

https://rmi.institute/

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Uloga obnovljivog vodonika u skladištenju energije i dekarbonizaciji

Obnovljiva električna energija se može efikasno skladištiti pretvaranjem u obnovljivi vodonik ili amonijak kroz proces elektrolize. Ova goriva se mogu direktno koristiti u različitim sektorima krajnje upotrebe ili skladištiti za kasniju konverziju nazad u električnu energiju. Kada se proizvodi...
error: Content is protected !!