Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZapadni pokušaji da razbiju kineski monopol nad lancima snabdevanja retkih zemalja

Zapadni pokušaji da razbiju kineski monopol nad lancima snabdevanja retkih zemalja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Bilo je povoljnijih događaja u vezi sa pokušajima zapadnih zemalja da razbiju kineski monopol nad lancima snabdevanja retkih zemalja. Japanska organizacija za metalnu i energetsku bezbednost (JOGMEC) simbolizuje političke poluge koje zapadne zemlje mogu da povuku da bi obezbedile stabilno snabdevanje REE sa odgovornim izvorima.

JOGMEC je osnovan da osigura sigurnost industrijskih lanaca snabdevanja u Japanu. Kao posledica toga što je organizacija bila u državnom vlasništvu, JOGMEC je mogao da izdrži finansijske gubitke u korist strateških koristi. Jedna takva strateška korist proizilazi iz JOGMEC-ove investicije od 250 miliona dolara u Linas, australijsku kompaniju za preradu retkih zemalja.

Supported by

Od svoje investicije u Linas 2011. godine, Japan je dobio sigurnu zalihu retkih zemalja koja se direktno unosi u nizvodne proizvođače ili proizvođače originalne opreme (OEM). JOGMEC je uložio dodatnih 9 miliona dolara u Linas 2022.

Ove investicije su bile ključne i za japansku industriju i za globalni sektor retkih zemalja iz sledećih razloga.

Prvo, pokazao je svetu da postoji potencijal za izgradnju alternativnih lanaca snabdevanja, sve dok su vlade bile spremne da budu proaktivne u svom pristupu. Drugo, zaštitio je Linas od posebno štetnog pada cena retkih zemalja od 2011. nadalje.

Snižene cene značile su da kompanija nije bila u stanju da izdrži dovoljne operativne troškove i kapitalne izdatke da nastavi svoje operacije vađenja i prerade van Kine. Zbog toga je izvoz REE u Japan bio prioritet, čime se ublažio uticaj restrukturiranja duga koji je usledio.

Konačni razlog zašto su japanske investicije u Linasu bile tako ključne je taj što su pokazale da su kompanije spremne da se uključe u sektor pošto su geopolitičke tenzije oko isporuke REE počele da se manifestuju.

Gore navedeno je označilo početak onoga što je postalo poznato kao Nova velika igra.

 

Gde se Velika Britanija uklapa u ovo geopolitičko takmičenje?

 

Velika Britanija ima potencijal da postane regionalni lider u sektoru retkih zemalja.

Kompanije koje su poslovale uzvodno, kao što je Mkango Resources su pokazale da je Velika Britanija u stanju da radi i bude aktivna u uzvodnoj oblasti kroz njihov projekat retkih zemalja u Malaviju.

Buduća fabrika za separaciju retkih zemalja u Penzani na severoistoku je opipljivo pokazala da Velika Britanija može i treba da uspostavi domaći srednji tok.

Ovi projekti, u kombinaciji sa pogonom za proizvodnju magnetnih legura Less Common Metala u Elsmere Portu, pokazuju da industrijski sektor u Velikoj Britaniji počinje da gradi lanac snabdevanja koji bi mogao da poremeti zavisnost EU, kao i njene sopstvene od Kine.

Kada se HyProMag uračuna u jednačinu, a podrazumeva se i Univerzitet u Birmingemu, moguće je zamisliti uspostavljanje kapaciteta za reciklažu magneta retkih zemalja i proizvodnih kapaciteta na komercijalno održivom nivou.

Podrazumeva se da su manje uobičajeni metali takođe sastavni deo bilo kakvih pokušaja Velike Britanije da uspostavi alternativne lance snabdevanja retkih zemalja, s obzirom na to da zapadnom svetu obezbeđuje legiranje magnetnih metala koje nije dostupno van Kine.

 

Kina diverzifikuje svoje uloge u sektoru retkih zemalja

 

Ni Kina se nije povukla i tražila je nove načine da poboljša svoj udeo u sektoru. Kina je počela da kupuje akcije zapadnih kompanija kako bi diverzifikovala svoj udeo u sektoru retkih zemalja. Shenghe Resources ima 7,7% udela u kompaniji MP Materials, koja je uspešno vratila Mountain Pass na profitabilnu.

U Velikoj Britaniji i Australiji, Peak Resources je smatran liderom u uspostavljanju alternativnih lanaca snabdevanja retkih zemalja. Međutim, poteškoće u Tanzaniji su dovele do toga da je Shenghe Resources preuzeo 19,9% kompanije 2022. godine10 i nakon toga Peak Resources pao u nemilost u očima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Elementi retkih zemalja su ključni za zelenu budućnost

 

Svet prelazi na zelenu ekonomiju i retki zemljani elementi i magneti su od vitalnog značaja za to. Bez njih, svet ne može da izgradi net-zero tehnologije budućnosti, niti može da garantuje kontinuiranu proizvodnju potrošačke elektronike koja će zadovoljiti zahteve tržišta.

Takođe bi bilo pogrešno ne priznati neophodnost retkih zemalja da bi se osigurala kolektivna bezbednost Zapada i njegovih saveznika.

Trka za obezbeđivanjem alternativnih lanaca snabdevanja retkih zemalja tek počinje. Velika Britanija je napravila značajan napredak, ali još mnogo toga treba da se uradi. Ako svet želi da se suprotstavi kineskom monopolu na retke zemlje, onda su saradnja, davanje prioriteta ESG-u i adekvatno državno finansiranje u savezničkim i partnerskim zemljama ključni.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...

EU i partneri podstiču globalnu saradnju na polju kritičnih sirovina

Novi globalni forum ima za cilj da unapredi saradnju na polju kritičnih sirovina neophodnih za zelenu i digitalnu tranziciju sveta. Predvođenom Evropskom unijom i njenim partnerima, forumu su pristupile četiri nove članice, uključujući zemlje bogate mineralima poput Kazahstana i...

Pokretanje održivog upravljanja resursima u Kornvolu kroz UNRMS inicijativu

Kornvol, Ujedinjeno Kraljevstvo, je pionir u revolucionarnom pristupu upravljanju resursima za projekte kritičnih sirovina. Usvajanjem Sistema za upravljanje resursima Ujedinjenih nacija (UNRMS), region unapređuje svoj pristup vađenju, preradi i održivosti resursa. URMS ima za cilj da uskladi ekonomski razvoj,...
error: Content is protected !!