Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRetke zemlje: zaboravljeni temelj zelene ekonomije

Retke zemlje: zaboravljeni temelj zelene ekonomije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Jeff Townsend, osnivač i izvršni direktor, i Olimpia Pilch, osnivač i izvršni direktor Međunarodne alijanse kritičnih minerala, naglašavaju važnost retkih zemnih elemenata za prelazak na zelenu ekonomiju.

Kada razmišljamo o globalnoj ekonomskoj tranziciji sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, često pomislimo na električna vozila (EV) i litijum-jonske baterije. Ove baterije su neverovatno važne, međutim, još više su trajni magneti retkih zemalja. Bez njih, globalna neto nulta tranzicija jednostavno nije izvodljiva.

Supported by

Magneti retkih zemalja prožimaju naše domove i kancelarije. Mogu se naći u brojnim vozilima, kao što su vozovi, autobusi i automobili. Ako se ovo poslednje uzme kao izolovano, potrebno je 66 magneta retkih zemalja da bi se konstruisao moderni EV. Pored toga, oni su prisutni u nizu potrošačkih tehnologija: zvučnici mobilnih telefona i priključci za kablove punjača, da navedemo samo dva primera.

Oni su takođe preduslov za uspostavljanje zelenije, tehnološke budućnosti koju svi želimo da vidimo. Vetroturbine koje doprinose snabdevanju obnovljivom energijom i sateliti koji pomažu u razmeni informacija su formirani od magneta retkih zemalja.

 

Finansijske barijere za projekte magneta retkih zemalja

 

Uprkos činjenici da su magneti retkih zemalja sastavni deo skoro svakog aspekta savremenog života, mnogi ljudi još uvek konceptualizuju magnete kao one koji se nalaze na njihovim frižiderima. Stoga je teško artikulisati važnost magneta retkih zemalja.

Uprkos njihovoj važnosti za stvaranje zelene ekonomije, teškoća da se ovo objasni biračima smanjila je njihovo finansiranje u poređenju sa drugim kritičnim mineralima.

Nakon toga, državno finansiranje Velike Britanije ne favorizuje magnete retkih zemalja. Fondu za transformaciju automobila dodeljeno je preko 750 miliona funti za izgradnju gigafabričke privrede u Velikoj Britaniji.

Poređenja radi, magnet za retke zemlje „Vožnja električne revolucije“ je dobio samo 80 miliona funti.

Dalja prepreka povećanom državnom finansiranju projekata magneta retkih zemalja je to što retke zemlje, od kojih je 17 grupisanih u periodičnoj tabeli, imaju veoma složene, neprozirne i promenljive lance snabdevanja.

Ironično, retke zemlje takođe nisu posebno retke. Mogu se naći širom sveta. Razlog za njihovo pomalo zbunjujuće ime proizilazi iz činjenice da se retko nalaze u dovoljnom izobilju da bi bili ekonomski održivi za rudnik.

Ipak, njihov rastući značaj počeo je da čini dobro uspostavljene depozite privlačnijim dok se svet utrkuje da zadovolji predstojeću nestašicu tražnje.

 

Kina kontroliše globalno snabdevanje retkom zemljom

 

Ono što mnogima najviše smeta je to što preradu i prečišćavanje retkih zemalja monopoliše jedna nacija. Podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazuju da Kina čini 60% proizvodnje retkih zemalja,1 87% prerade i 92% proizvodnje magneta.

Kina sada efektivno kontroliše snabdevanje retkom zemljom na globalnom nivou. Komunistička partija Kine (KPK) je sve spremnija da se poziva na ovu kontrolu u bilateralnim i multilateralnim forumima, koristeći retke zemlje kao oruđe ekonomskog državnog upravljanja.

  1. godine, nakon hapšenja kineskih ribara od strane japanske obalske straže, Kina je obustavila izvoz retkih zemalja u Japan, probudivši  svet na strateške posledice preteranog oslanjanja na naciju koja ima malo obzira o ljudskim pravima i odgovornosti za životnu sredinu.

Više od decenije kasnije, Kina je stavila Lockheed Martin i jedinicu Raitheon Technologies na „listu nepouzdanih subjekata” zbog prodaje oružja Tajvanu. Sve vreme, Kina je razmatrala potencijalnu zabranu izvoza retkih zemnih elemenata (REE) u zemlje za koje je smatrala da predstavljaju bezbednosnu zabrinutost.

Nije potreban general sa četiri zvezdice da bi se videla veza između ova dva događaja i njihovih katastrofalnih implikacija na izgradnju zapadnog vojnog hardvera. Konkretno, američki mlazni lovci F-35.

Kao posledica toga što SAD, zajedno sa prevlašću evropskih nacija, menjaju sigurnost snabdevanja za niže cene, zapadni bezbednosni aparat je štetno pogođen.

Loši rezultati u oblasti životne sredine, društva i upravljanja (ESG) ne prestaju da postoje zato što se dešavaju u Kini, a njihovi efekti na sigurnost snabdevanja retkom zemljom su bili opipljivi. Avaj, Zapad je tek sada počeo da ih posmatra kao problem.

Surova realnost ekstrakcije REE u Kini je prijavljena od ranih 2000-ih ali ipak, nije uspeo da se prodre u javnu savest zapadnih nacija.

Na sreću, civilno društvo je počelo da preispituje način na koji se REE dobijaju, kao i kako se može ublažiti neizbežni uticaj njihovog vađenja na planetu.Autori poput Gijoma Pitrona takođe su u velikoj meri pomogli u podsticanju kolektivne savesti Zapada naglašavajući užasne posledice nemarnih rudarskih praksi, sela raka u unutrašnjoj Mongoliji su primer mnogih posledica koje on ističe u svojoj knjizi Rat retkih metala.

Ipak, uticaj Kine nastavlja da se širi van njenih granica.

 

Uloga Kine u industriji retkih zemalja Mjanmara

 

Od 1980-ih, Kina kontroliše snabdevanje REE. Međutim, kako je njena domaća rudarska industrija procvetala, počele su da se pojavljuju pukotine. Ilegalno rudarenje je bilo veoma rasprostranjeno, životna sredina je patila, a mnogi visoki kineski zvaničnici počeli su da izražavaju zabrinutost zbog sve manje resursa.

Od 2016. nadalje, KPK je zatvorila mnoge teške rudnike retkih zemlja u Ghandžouu, provinciji Đangsi, kineskom kraljevstvu retkih zemalja. To je značilo da su državni prerađivači u zemlji zahtevali nove izvore sirovina za snabdevanje globalnog tržišta.

Umesto da poboljšaju ESG standarde u okviru sopstvene nadležnosti, pomenuti prerađivači su dozvolili da eksploatacija koja nije ESG raste u susednom Mjanmaru.Treći najveći svetski proizvođač REE, Mjanmar je proizveo oko 26.000 metričkih tona oksida retkih zemalja samo u 2021. Ovo je konzervativna procena.

Tačni podaci ostaju nedostižni, ali dovoljno je reći da je uobičajeno da je proizvedena daleko značajnija količina, uglavnom kao posledica ilegalnog kineskog i zanatskog rudarenja.

Kina takođe nije imala dovoljno sredstava za korišćenje tekuće nestabilnosti Mjanmara, nakon državnog udara 2021, kako bi dalje iskoristila ogroman potencijal nacije.

Šestomesečna istraga koju je sproveo Global Witness otkrila je da je kinesko iskopavanje REE u Mjanmaru dovelo do curenja amonijum-sulfata u vodosnabdevanje i trovanja lokalnih zajednica, od kojih većina nikada ne vidi ekonomske koristi od rudarstva jer se profit često koristi za finansiranje milicija povezan sa diktaturom zemlje.

 

Zapadna proizvodnja retkih zemalja

 

Rekord Zapada o proizvodnji REE nikako nije besprekoran. Lokacija za preradu na planinskom prelazu u SAD se suočila sa značajnim tehnološkim, ekološkim i društvenim izazovima.

Tokom 1980-ih, cevovodi koji su vodili otpadnu vodu do jezerca za isparavanje su često pucali, savezna istraga prijavila je oko 60 poznatih izlivanja. 2002. godine rudnik je zatvoren nakon izlivanja toksičnog otpada, iako je prerada nastavljena.

Događaji slični ovim izazvali su veliki stepen oklevanja među zapadnim vladama da nastave sa domaćom proizvodnjom REE sa značajnom snagom, što je verovatno uzrokovalo da globalna ponuda retkih zemalja postane snažnija monopolizovana.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...

Dinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

Trenutna cena bakra iznosi 4,3 dolara po funti, dostigavši tako u aprilu najviši nivo u poslednjih 15 meseci. Ovaj porast izaziva zabrinutost zbog smanjene ponude i velike potražnje, što ovom metalu daje status indikatora ukupnog ekonomskog zdravlja. Smanjena proizvodnja kineskih...
error: Content is protected !!