Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRastuća uloga Mongolije u globalnom snabdevanju kritičnim mineralima

Rastuća uloga Mongolije u globalnom snabdevanju kritičnim mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Mongolija, sa svojim ogromnim rezervama kritičnih minerala, postala je privlačna zapadnim zemljama koje imaju za cilj da diverzifikuju svoje lance snabdevanja i smanje oslanjanje na Kinu.

Mongolija se nalazi u kritičnom trenutku, spremna da iskoristi sve veću globalnu potražnju za kritičnim mineralima podstaknutu tranzicijom čiste energije i tehnološkim napretkom.

Međutim, uprkos svojim obilnim resursima, Mongolija se bori sa brojnim preprekama koje ometaju njenu sposobnost da u potpunosti iskoristi potencijal svojih kritičnih minerala i uspostavi snažno uporište na međunarodnom tržištu.

Supported by

Ograničena infrastruktura, nedovoljna tehnička stručnost i kapacitet, regulatorni okviri, pristup finansijama i investicijama, ekološka i socijalna razmatranja, zajedno sa geopolitičkom dinamikom, predstavljaju ogromne izazove koji zahtevaju hitno rešenje.

Kapitalno intenzivna rudarska industrija u Mongoliji se u velikoj meri oslanja na subvencije za olakšavanje vađenja minerala. Međutim, s obzirom na predstojeću izbornu godinu i preovlađujuće raspoloženje birača, vrlo je malo verovatno da će mongolska vlada prihvatiti ideju o implementaciji poreskog kredita za investicije posebno za kritična istraživanja minerala ili davanje subvencija investitorima u ovom sektoru.

Da bi prevazišla ove prepreke i ojačala svoju poziciju u kritičnim mineralima, Mongolija je preduzela značajne korake napred.

Ulan Bator je nedavno potpisao Memorandum o razumevanju (MOU) sa Sjedinjenim Državama, sa ciljem da podstakne sigurne i otporne kritične lance snabdevanja mineralima u indo-pacifičkom regionu.

Ova saradnja ne samo da daje Mongoliji pristup tehničkoj podršci i investicijama, već je i usklađena sa ciljem SAD da promoviše odgovorne rudarske prakse.

Važnosti Mongolije na globalnom tržištu kritičnih minerala je sve veća, francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona nedavno je posetila Ulan Bator.

Tokom svoje posete, ona se aktivno zalagala za značajan ugovor vezano za uranijum, vredan milijardu evra između francuske nuklearne grupe Orano i Mongolije.

Pažnja na kritične minerale Mongolije ne prestaje tu. Istaknute ličnosti poput Elona Maska, generalnog direktora Tesle, ušle su u razgovore sa mongolskim premijerom, istražujući potencijalnu saradnju. Nemačka, moćna država u automobilskoj industriji, takođe je izrazila interesovanje za kritične minerale Mongolije.

U još jednom značajnom razvoju događaja, Mongolija, Sjedinjene Države i Južna Koreja formirale su trilateralno konsultativno telo sa ciljem stabilizacije lanca snabdevanja ključnim mineralima.

Ovaj zajednički napor prepoznaje značaj kritičnih minerala, posebno u tehnologijama čiste energije, i nastoji da se pozabavi potencijalnim poremećajima i ranjivostima.

Trilateralno partnerstvo će uključivati razmenu znanja, redovne razgovore na radnom nivou i predstojeći trosmerni okrugli sto između preduzeća. Ove inicijative imaju za cilj da promovišu saradnju i poboljšaju pouzdanost i otpornost lanca snabdevanja kritičnim mineralima.

Ključni minerali Mongolije spremni su da igraju vitalnu ulogu u oblikovanju globalnog lanca snabdevanja, a dok se nacija kreće kroz izazove, prihvata mogućnosti i stvara partnerstva, stoji na ivici ostvarivanja svog punog potencijala. Potencijalni uspeh ugovora o uranijumu sa Oranom mogao bi da pokaže rešenost Mongolije da bude ključni igrač u globalnom lancu snabdevanja kritičnim mineralima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

European Green Metals Ltd objavljuje rezultate Eichigt licence

European Green Metals Ltd, kompanija za istraživanje i razvoj kritičnih metala fokusirana u Evropi, objavila je pozitivne rezultate svog početnog programa rada na licenci Eichigt površine 14 km2 u Saksoniji, Nemačka. Ovi rezultati naglašavaju potencijal za kritične minerale i...

Eclipse Metals potvrđuje mineralizaciju REE u Gronedalu, Grenland

Eclipse Metals Ltd je primio rezultate testova iz svog programa iskopavanja za 2022. za potencijal retke zemlje Gronedal (REE), jugozapadni Grenland. Istrazivanje je u okviru projekta Ivigtut , odnosi se na više proizvoda , a u potpunom je vlasništvu...

Deficit na globalnom tržištu bakra

Jednostavno rečeno, put do dostizanja neto nule počinje i završava se bakrom. Sva infrastruktura izgrađena da podrži obnovljivu energiju koristi velike količine bakra, pošto je metal veoma efikasan provodnik električne i toplotne energije. Da bi se održala energetska tranzicija, biće...
error: Content is protected !!