Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDeficit na globalnom tržištu bakra

Deficit na globalnom tržištu bakra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Jednostavno rečeno, put do dostizanja neto nule počinje i završava se bakrom. Sva infrastruktura izgrađena da podrži obnovljivu energiju koristi velike količine bakra, pošto je metal veoma efikasan provodnik električne i toplotne energije.

Da bi se održala energetska tranzicija, biće potrebni milioni stopa bakarne žice za jačanje svetskih energetskih mreža, a stotine hiljada tona više je potrebno za izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi. Turbina na vetar, na primer, sadrži 8 tona bakra po megavatu proizvodnog kapaciteta.

Električna vozila, čija potražnja sada brzo raste, koriste duplo više bakra od automobila na benzin, koji sadrže oko 30 kg. Da ne pominjemo da u prosečnom domu ima više od 180 kg bakra, sve to nas podseća koliko je metal zaista neophodan. Kada se sve sabere, potražnja za bakrom će biti velika kada gledamo u budućnost.

Supported by

Jaz u snabdevanju bakrom

Očekuje se da će globalna elektrifikacija povećati godišnju potražnju bakra na 36,6 miliona tona do 2031. godine, u poređenju sa trenutnom potražnjom od otprilike 25 miliona tona. Međutim, predviđa se da će snabdevanje bakrom biti oko 30,1 milion tona, ostavljajući prazninu od 6,5 miliona tona do početka sledeće decenije.

S&P Global Market Intelligence ide malo dalje, predviđajući da će se godišnja globalna potražnja za bakrom skoro udvostručiti na 50 miliona tona do 2035. Prošle godine, globalna proizvodnja u rudniku bakra iznosila je približno 22 miliona tona, što je manje čak i od trenutne potražnje.

„Pod pretpostavkom da proizvodnja rudarstva nastavi da raste po stopi od 2,69% godišnje (kao što je to činila u protekloj deceniji), globalna proizvodnja će dostići samo 31 milion tona, što je daleko od cifre od 50 miliona koja bi nam bila potrebna kako je ranije pomenuto“, rekao je S&P.

„Izazov je u tome što ako se trenutni trendovi nastave, nastaće ogroman jaz“, rekao je potpredsednik S&P Global Daniel Iergin nakon objavljivanja analize bakra. „Čak i ako sve prođe kako treba, još uvek postoji jaz, jer je ogroman. I važno je to prepoznati sada, a ne 2035.

„Tržište je sveukupno prilično tesno“, pomenuo je Robert Edvards, analitičar bakra u CRU. „Dugoročno, postoji narativ oko oskudice resursa i zelene tranzicije sa električnim vozilima i obnovljivim izvorima energije, kao i izgradnje električnih mreža. Na papiru je to prilično značajan jaz u snabdevanju koji se otvara u narednih 10 godina.

Sve ovo znači jednu stvar — da globalno tržište bakra ulazi u doba deficita koji je toliko veliki da bi to moglo poremetiti naše klimatske ciljeve.

Neke od najvećih svetskih rudarskih kompanija i trgovaca metalom upozoravaju da bi manjak mogao da stigne već 2025.

Međunarodna grupa za proučavanje bakra kaže da se tržište bakra suočava sa još jednom godinom deficita. Aprilska prognoza grupe, predviđa manjak snabdevanja od 114.000 tona u 2023, u poređenju sa deficitom od 431.000 tona u 2022.

Kada se grupa poslednji put sastala u oktobru, očekivalo se da će globalna proizvodnja rudnika porasti za 3,9% 2022. i 5,3% ove godine. Sada misli da je rast bio 3% prošle godine i revidirao je svoju prognozu na 3% u 2023.

Međunarodna grupa kao razlog za smanjena očekivanja rasta rudnika navodi „operativne i geotehničke probleme, kvar opreme, nepovoljne vremenske prilike, klizišta, revidirane smernice kompanije u nekoliko zemalja “.

A za mnoge trenutne projekte rudnika ugovori o preuzimanju su već na snazi, ali taj bakar ne dolazi na zapad. Uglavnom ide na istok prema Kini, Južnoj Koreji i Japanu.

Zaključak

Trenutno nudi privatni plasman za bruto prihod do 400.000 dolara, Copper Road Resources je u odličnoj poziciji da ostvari svoje ciljeve istraživanja za 2023. godinu.

„Sada vidimo da se neki projekti pojavljuju na mreži u Peruu i Čileu, što će povećati snabdevanje, ali ne mnogo u smislu dugoročne ponude“, rekla je Barbara Matos, analitičar u rejting kompaniji, pozivajući se na opšti nedostatak ulaganja u rudarske projekte u poslednjih nekoliko decenija.

U stvari, menadžeri fondova sa stotinama miliona dolara teško pronalaze dobre projekte u koje bi investirali.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Uloga Irske u EU strategiji za kritične sirovine dobija na značaju

Novi zakon Evropske unije o kritičnim sirovinama (CRMA) ima za cilj da obezbedi stabilno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama (CRM) unutar EU. Ova inicijativa je ključna s obzirom na veliku zavisnost EU od CRM-a iz spoljnih izvora, često iz...
error: Content is protected !!