Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoLykos Metals pronalazi velika nalazišta zlata na projektu u Bosni

Lykos Metals pronalazi velika nalazišta zlata na projektu u Bosni

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Lykos Balkan Metals, deo australijskog istraživača metala za baterije Lykos Metals Ltd, pronašao je značajne količine zlata na svom projektu Sinjakovo u severozapadnoj Bosni.

„Laboratorijski nalazi prošlogodišnjih geoloških istraživanja na području opštine Jezero potvrdili su prisustvo značajnih količina zlata“, rekla je Bojana Jovanović za Rojters.

Supported by

„Koncentracija zlata na pojedinim lokacijama iznosila je i 27,5 grama/toni u neprekidnoj liniji od 60 metara, što je izvanredan rezultat“, dodao je Jovanović.

Uzorci su analizirani u akreditovanoj laboratoriji i rezultati su podržali nastavak geoloških istraživanja, rekao je Jovanović dodajući da kompanija planira da veći deo od svojih 60 miliona maraka (33,7 miliona dolara) ulaganja u BiH ove godine izdvoji za dalja istraživanja. Ona je upozorila da takvo istraživanje obično traje 5-8 godina.

Lykos Balkan Metals je dobio dozvolu za geološka istraživanja na lokalitetu od Ministarstva industrije Republike Srpske, jedne od dve autonomne oblasti u BiH.

Skupština i građani opštine Jezero su se protivili istraživanju, strahujući od štete po životnu sredinu. Međutim, Jovanović je rekao da kompanija ima sve potrebne potvrde da je istraživanje obavljeno u skladu sa propisima.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Rudnik srebra u Varešu: Svetlija budućnost Bosne i Hercegovine?

Strateški metali su ključni za Evropsku uniju jer nastoji da smanji svoju zavisnost od kineskih ili ruskih sirovina. Međutim, vodeći rudarski projekat u Bosni i Hercegovini izaziva bes kod nekih stanovnika. Za nekoliko sedmica, polimetalni podzemni rudnik srebra u Varešu...

ArcelorMittal obustavlja proizvodnju u Bosni jer potražnja za čelikom opada

Kompanija ArcelorMittal je saopštila da je privremeno obustavila proizvodnju u svojoj čeličani u Bosni i u rudnicima koji je snabdevaju rudom gvožđa zbog pada potražnje na evropskom tržištu čelika. Kompanija, koja proizvodi oko 700.000 tona tečnog čelika godišnje i zapošljava...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!