Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZajednice zahtevaju transparentnost u odobravanju proširenja rudnika Barrick Gold u Dominikanskoj Republici

Zajednice zahtevaju transparentnost u odobravanju proširenja rudnika Barrick Gold u Dominikanskoj Republici

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Pogođene zajednice i organizacije civilnog društva u Dominikanskoj Republici osuđuju nedostatak transparentnosti u odobravanju ekološke dozvole za proširenje rudnika Pueblo Viejo kompanije Barrick Gold. Dana 23. maja, Diario Libre je izvestio da je Ministarstvo životne sredine odobrilo Bariku neophodnu ekološku dozvolu za izgradnju druge brane jalovine na lokaciji rudnika koja bi produžila život rudnika za najmanje 20 godina.

Vreme objavljivanja i zatvorenost procesa uznemirili su lokalne zajednice i međunarodne organizacije, kojima je više puta bio uskraćen pristup proceni uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) projekta. Zajednice i organizacije zahtevaju da vlada odmah objavi ESIA za projekat proširenja. Oni takođe pojačavaju svoje pozive za hitno premeštanje za šest zajednica nizvodno od trenutne brane jalovine u rudniku i za uklanjanje uticaja na životnu sredinu i zdravlje u okolnim oblastima.

Supported by

„Nije bilo nikakve transparentnosti sa zajednicama tokom ovog procesa“, rekao je Pedro Guzman iz Comite Nuevo Renacer, kolektiva od šest zajednica na koje su uticale Barrickove trenutne operacije. „Dokumenti bi trebalo da budu javni i zajednice treba da imaju pristup svima da bi imale jasnoću o tome šta se dešava tamo gde živimo.

Proširenje bi uključivalo i drugo skladište rudničkog otpada, poznato kao jalovište, pored 52 miliona kubnih metara otpada koji se već skladišti u rudniku. Član 42 Dominikanskog Opšteg zakona o životnoj sredini i prirodnim resursima (64-00) navodi da će procene uticaja na životnu sredinu i društvo biti javni dokumenti, podložni raspravi. Poslednjih godina, i Barik i vlada su se suočili sa snažnim kritikama zbog nedostatka jasnoće oko projekta i minimalnog angažmana sa zajednicama.

„Tražimo informacije o projektu proširenja kompanije Barrick Gold od prošle godine, uključujući procenu uticaja na životnu sredinu i društvo i studije pred-izvodljivosti“, rekao je Fernando Penja iz Espacio Nacional por la Transparencia de La Industria Extractiva, koalicije civilnog društva organizacije koje prate ekstraktivne industrije u Dominikanskoj Republici i članica Inicijative za transparentnost ekstraktivnih industrija. „Nikada nismo dobili nikakva relevantna dokumenta. Vlada i kompanija bi trebalo da isprave ovaj nedostatak transparentnosti i odmah objave ESIA i ekološku dozvolu.”

U martu 2023., Barrick je objavio tehnički izveštaj o rudniku Pueblo Viejo pre njihovog godišnjeg sastanka akcionara, navodeći da je ESIA „pripremljena i dostavljena Ministarstvu životne sredine u oktobru 2022. Ovaj izveštaj je bio prva jasna indikacija lokacije, veličine i specifikacija jalovine u javnoj evidenciji, uprkos ponovljenim zahtevima zajednica za informacijama. Tvrdi se da bi nova brana jalovine bila „jedna od najvećih zemljanih brana za nasipanje kamenja na svetu“.

Izveštaj takođe identifikuje potrebu za preseljenjem sedam zajednica, bez preciziranja kojih zajednica, u okviru rada i proširenja novog skladišta jalovine. Očigledno je da Barrick nije pružio ugroženim zajednicama važne informacije koje bi im omogućile da donose informisane odluke i daju značajan doprinos projektu koji će očigledno imati ozbiljan uticaj na njihov život i buduće generacije.

Vlada Kanade očekuje od kanadskih kompanija koje posluju u inostranstvu da se pridržavaju svih relevantnih zakona i da usvoje međunarodno priznate najbolje prakse i međunarodno poštovane smernice o odgovornom poslovnom ponašanju. Barrick u svom najnovijem izveštaju o održivosti ističe svoju posvećenost poštovanju ljudskih prava zasnovanu na očekivanjima OECD-ovih smernica za multinacionalna preduzeća i drugih standarda kao što je Standard ekološkog i društvenog učinka Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

I Smernice OECD-a i IFC standard naglašavaju važnost pružanja adekvatnih i pravovremenih informacija o potencijalnim ekološkim i društvenim uticajima aktivnosti kompanije, kao i obezbeđivanja značajnog angažovanja zajednice kroz konsultacije sa lokalnim zajednicama.

„Barrickovi planovi za proširenje rudnika Pueblo Viejo će imati uticaja na život u okolnim zajednicama“, rekla je Diana Martin iz MiningWatch Canada. „Kanada očekuje od svojih kompanija da sprovode značajan angažman zainteresovanih strana, a to znači da je zajednicama potreban pristup informacijama na način koji je blagovremen, inkluzivan i transparentan.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!