Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoLideri sindikata EU pozivaju na akciju za obezbeđivanje održivih lanaca snabdevanja sirovinama

Lideri sindikata EU pozivaju na akciju za obezbeđivanje održivih lanaca snabdevanja sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Claes Mikael Stahl, zamenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata (ETUC) i Judith Kirton-Darling, generalni sekretar IndustriAll Europe, naglašavaju značaj društvenih i ekoloških razmatranja u evropskoj potrazi za nezavisnošću i bezbednošću sirovina.

Zakon o kritičnim sirovinama EU (CRMA), uveden kao deo industrijskog plana zelenog dogovora u martu 2023.,a ima za cilj da ojača stratešku autonomiju Evrope kroz održivu eksploataciju resursa i sporazume o fer trgovini. Stahl i Kirton-Darling naglašavaju potrebu za strategijom koja obuhvata održivu domaću eksploataciju, principe cirkularne ekonomije, istraživanje i inovacije i poštovanje međunarodnih standarda i ljudskih prava.

Iako je pažnja usmerena ka internim akcijama u okviru CRMA, međunarodna dimenzija zahteva pažljivije ispitivanje. Oni ističu agresivnu težnju Kine i SAD ka zemljama bogatim resursima kroz trgovinsku i investicionu politiku, naglašavajući potrebu da EU uravnoteži ove napore. Stahl i Kirton-Darling pohvaljuju inicijative kao što su Globalna kapija EU i Partnerstvo za bezbednost minerala sa SAD, koje daju prioritet ekološkim, društvenim i standardima upravljanja (ESG).

Supported by

Međutim, oni izražavaju zabrinutost zbog protivljenja EU u primeni ESG standarda u trgovinskim sporazumima, posebno u predloženom sporazumu o ključnim mineralima između SAD i EU. Oni tvrde da su takvi standardi od suštinskog značaja za društvene dozvole za rad i osiguranje zaštite životne sredine. Štaviše, oni tvrde da neuspeh u davanju prioriteta ESG standardima podriva ciljeve politike EU i ometa izvozne mogućnosti za evropske industrije, kao što su električna vozila.

U zaključku, Stahl i Kirton-Darling se zalažu za integraciju društvenih i ekoloških uslova u trgovinske sporazume kako bi se ojačala evropska strateška autonomija i industrijska konkurentnost. Oni pozivaju EU da podrži svoju posvećenost održivosti i donese odluke kojima je prioritet dobrobit evropskih radnika i zajednica.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!