Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoŠvedska rudarska kompanija otkrila najveće nalazište retkih zemnih oksida u Evropi

Švedska rudarska kompanija otkrila najveće nalazište retkih zemnih oksida u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

LKAB je u četvrtak objavio da je identifikovao preko milion tona retkih zemnih oksida u regionu Kiruna u severnoj Švedskoj, što predstavlja najveće poznato nalazište te vrste u Evropi.

Minerali retkih zemalja igraju vitalnu ulogu u različitim proizvodnim procesima visoke tehnologije, uključujući električna vozila, vetroturbine, prenosivu elektroniku i audio opremu.

Jan Mostrom, izvršni direktor LKAB-a, izrazio je entuzijazam povodom otkrića, ističući njegov značaj za region, Švedsku i Evropu u celini. On je naglasio njen potencijal da doprinese proizvodnji kritičnih sirovina neophodnih za unapređenje zelene tranzicije.

Supported by

Kako se elementi retkih zemalja trenutno ne iskopavaju u Evropi, kontinent se u velikoj meri oslanja na uvoz, zavisnost za koju se očekuje da će rasti sa sve većom potražnjom koju pokreću električna vozila i tehnologije obnovljive energije.

Ministarka za energetiku, biznis i industriju Eba Buš istakla je značaj ležišta za ciljeve elektrifikacije Evrope i smanjenje zavisnosti od spoljnih izvora poput Rusije i Kine.

Proces odobravanja novih rudnika u Švedskoj je rigorozan zbog potencijalnih uticaja na životnu sredinu, što zahteva temeljne procene da bi se zaštitili vodni resursi i biodiverzitet.

Erik Jonsson, viši geolog u Geološkom zavodu Švedske, istakao je potrebu da Evropa razvije kapacitete za preradu retkih zemnih metala i intermedijarnih proizvoda u punoj meri kako bi u potpunosti iskoristila ovo otkriće. Ovo uključuje fokusiranje na ceo lanac vrednosti za proizvodnju osnovnih komponenti kao što su magneti visoke efikasnosti za vetroturbine i pogonske sisteme električnih vozila.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!