Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKritične sirovine i zakoni o neto-nultoj industriji: pomoć ili prepreka konkurentnoj industrijskoj...

Kritične sirovine i zakoni o neto-nultoj industriji: pomoć ili prepreka konkurentnoj industrijskoj politici EU?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ne možemo da dekarboniziramo sektor drumskog saobraćaja bez pristupa kritičnim sirovinama i neto-nultim tehnologijama. Američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) i masivni kineski planovi za podsticanje industrijskih investicija predstavljaju ozbiljne pretnje konkurentnosti evropskog auto sektora.

Ranije ove godine, EU je signalizirala da je spremna da odgovori jer je sve teže ignorisati pretnju industriji EU koju predstavljaju Kina i SAD. EU je predstavila svoj industrijski plan zelenog dogovora (GDIP), navodeći i Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA) i Zakon o neto-nultoj industriji (NZIA) kao glavni deo svog industrijskog plana.

Supported by

U to vreme, ACEA je pozdravila inicijativu kao potez u pravom smeru. Skoro tri meseca kasnije, više se zna, ali ostaju pitanja da li i CRMA i NZIA mogu da podstaknu industrijsku konkurentnost i spreče smanjenje investicija.

Sve zavisiti od toga šta se dešava na nivou država članica. Zbog toga ACEA podržava pojednostavljene procedure izdavanja dozvola i odobrenja prema oba predloga. Smanjenje administrativnog opterećenja je samo jedan korak, ali inicijative moraju biti potkrijepljene i kredibilnim finansijskim sredstvima za realizaciju tzv. strateških projekata.

Efikasnost CRMA i NZIA će otkriti mnogo o šansama napora EU da preispita svoju industrijsku politiku, a elektrifikacija vozila će biti ključni poligon za testiranje. Evropska automobilska industrija trenutno juri napred u oblasti elektrifikacije, ulažući više od 250 milijardi evra da bi se realizovala ova suštinska tranzicija.

„Siguran i pouzdan evropski lanac snabdevanja je od suštinskog značaja za elektrifikaciju i zelenu tranziciju sektora. Ako nastavimo da se oslanjamo na naše konkurente za pristup kritičnim sirovinama koje pokreću revoluciju elektrifikacije, rizikujemo da zakočimo ovu tranziciju“, rekla je Sigrid de Vris, generalna direktorka Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). „Mere koje ubrzavaju prelazak automobilske industrije na net-zero tehnologije su takođe od velikog značaja da bi sprečili zaostajanje na sve konkurentnijem globalnom tržištu električnih vozila”.

„CRMA i NZIA su samo deo priče. Evropskoj automobilskoj industriji potreban je ambiciozniji okvir za podsticanje zelenih investicija i jačanje konkurentnosti dok Sjedinjene Države, Kina i drugi povećavaju svoje ambicije“, dodala je ona.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!