Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRetki zemljani materijali pružaju zajedničko tlo za Australiju i Nemačku

Retki zemljani materijali pružaju zajedničko tlo za Australiju i Nemačku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Nemačka i Australija grade strateški savez u oblasti snabdevanja kritičnim mineralima. Kao i uvek, finansijski paket i ugovori o preuzimanju će se pokazati kao ključni elementi za uspeh projekta.

Snabdevanje industrijskim sirovinama je na čelu političkih diskusija za većinu industrijalizovanih zemalja danas. Neki su u naprednijim fazama od drugih, ali većina je ili usvojila ili procenjuje održivu strategiju snabdevanja kritičnim mineralima. Ona počinje listom kritičnih minerala koji su od vitalnog značaja za takozvanu „zelenu tranziciju“.

Supported by

Sigurnost snabdijevanja  često podrazumeva uključivanje dugoročnih ugovora o otkupu materijala/minerala/proizvoda. Pored toga, stvarna sigurnost se povećava u finansiranju mineralnog ležišta zajedno sa naknadnim preuzimanjem rezultirajućeg proizvoda.

Dakle, pogledajmo kako jedan takav aranžman/razvoj napreduje u ovom pogledu. Nemačka blisko sarađuje sa australijskom kompanijom Arafura Resources kako bi pomogla u razvoju projekta rudarstva retkih zemalja Nolans na severnoj teritoriji Australije. Krajnji cilj je da se obezbedi snabdevanje retkih zemljanih materijala za nemačku industriju kada projekat bude pokrenut.

U slučaju Arafurinog projekta Nolans, Ojler Hermes iz Nemačke pristao je krajem marta 2023. da Arafuri obezbedi „neobavezujuće pismo podrške za garanciju zajma“ u iznosu do 600 miliona dolara. Kompanija mora prvo da ispuni razne druge kriterijume i faze finansiranja pre nego što garancija od 600 miliona dolara zaista postane obavezujuća. Ovo je sasvim normalna procedura za projekat kao što je rudarsko ležište u relativnom povoju.

Arafura je rekla da će garancija, ako bude odobrena, biti uslovljena da Arafura sklopi ugovore o otkupu sa nemačkim kompanijama. To znaci da će se odgovarajuće količine neodimijum prazeodijuma (NdPr) proizvoda (ovo su veoma traženi magnetni proizvodi) na kraju prerađivati u Nemačkoj. u trajne magnete ili pogonske sklopove. Svaki konačni iznos garancije biće određen u zavisnosti na obim otkupa koji se obrađuje u Nemačkoj, konačne strukture preuzimanja sa nemačkim kompanijama i tržišne uslove NdPr u tom periodu.

Nolans projekat retke zemlje ostvaruje solidan napredak

Arafurin projekat Nolans je rudnik i postrojenje za preradu rude retke zemlje do oksida. Nalazi se na severnoj teritoriji, oko 135 km severno od Alis Springsa. Procenjeni projekat od 2,4 milijarde australijskih dolara (1,7 milijardi dolara) je prva vertikalno integrisana operacija retkih zemalja u Australiji, gde će njene operacije iskopavanja i prerade na jednom mestu (uključujući odlaganje otpada) obezbediti siguran lanac snabdevanja koji će zadovoljiti domaće i međunarodne ekonomske i bezbednosne interese i ESG potrebe globalnih kupaca.

Veruje se da je projekat jedan od retkih naprednih projekata prerade rude u oksid tog obima u zapadnom svetu. Očekuje se da će proizvoditi 4.440 tona neodimijum-prazeodimijum oksida godišnje kada dostigne vrhunac proizvodnje 2028. , a početna proizvodnja se očekuje 2025. godine.

Gavin Lokier, generalni direktor Arafura Resources, izjavio je: „Udruženi sporazumi imaju značajno međunarodno i domaće iskustvo i veliku globalnu mrežu, što kompaniji daje sve veće poverenje u sprovođenje svoje strategije preuzimanja i finansiranja projekata.

Kao i uvek, još jedna ključna komponenta razvoja projekta je obezbeđivanje ugovora o preuzimanju. U aprilu 2023. godine, Arafura je potpisala ugovor o preuzimanju NdPr-a iz svog projekta retkih zemalja Nolans sa nemačkim proizvođačem vetroturbina Siemens Gamesa Renevable Enerdži.

Petogodišnji ugovor o preuzimanju se može produžiti sporazumno. U skladu sa ovim, Siemens će podići 200 tona NdPr metala 2026. godine, povećavajući se na 360 tona sledeće godine pre nego što će porasti na 400 tona u naredne tri godine od 2028. Siemens planira da koristi NdPr metal za izgradnju trajnih magneta koji se koriste u vetroturbinama na moru sastavljen u svom proizvodnom pogonu u Kukshavenu u Nemačkoj.

Lockier je prokomentarisao: „Oduševljeni smo što smo zaključili pregovore o našem drugom sporazumu o otkupu. Siemens Gamesa je vodeći svetski proizvođač vetroturbina na moru, a ovaj sporazum dopunjuje našu strategiju za stvaranje diversifikacije snabdevanja u sektorima obnovljivih izvora energije i e-mobilnosti.

I u daljem nemačko-australijskom razvoju početkom aprila 2023., dve zemlje su potpisale zajedničku deklaraciju o namerama za kreiranje nove studije, pomažući da se uspostave nove mogućnosti za projekte kritičnih minerala kako bi se ispunili klimatski i energetski ciljevi. Zajednička studija će pomoći Australiji da razvije svoju industriju oko kritičnih minerala kao što su ekstrakcija, prečišćavanje i recikliranje, dok će Nemačkoj pomoći da obezbedi pouzdane zalihe kritičnih minerala kako bi podržala sopstvenu proizvodnju i industriju recikliranja.

Australijski savezni ministar za resurse Madeleine King, rekla je: „I Australija i Nemačka prepoznaju važnu priliku koju imamo da izgradimo različite, otporne i održive lance vrednosti minerala od ključne važnosti. Obe zemlje imaju komplementarne klimatske, energetske i strateške ambicije. Deklaracija o namerama sa Nemačkom će nam pomoći da razumemo koji su kritični minerali najvažniji za podršku nemačkoj industriji i kako Australija može da bude partner po izboru u ispunjavanju ovih potreba.

Prošle godine, kada je prethodna savezna vlada bila na vlasti, Keith Pitt, tadašnji ministar za resurse i vode, prokomentarisao je: „Australija je blagoslovena izuzetnim rezervama kritičnih minerala koji su potrebni. Mi proizvodimo oko polovinu svetskog litijuma, drugi smo po veličini proizvođač kobalta i četvrti po veličini proizvođač retkih zemalja. Ali imamo potencijal da uradimo mnogo više. Australijska vlada preduzima akcije da od Australije napravi elektranu kritičnih  minerala, koristeći snagu našeg vodećeg sektora resursa u svetu, stručnost u preradi i visoko kvalifikovanu radnu snagu.

 

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!