Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNemačka, Francuska i Italija dogovorile saradnju u oblasti sirovina

Nemačka, Francuska i Italija dogovorile saradnju u oblasti sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Nemačka, Francuska i Italija saopštile su da će bliže sarađivati u nabavci sirovina jer Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz iz zemalja kao što je Kina.

„Bolja diversifikacija naše ponude sirovina je ekonomska sigurnost“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

Supported by

Zemlje članice Evropske unije će osnovati radnu grupu koja će razgovarati o “vađenju, preradi i reciklaži” kritičnih sirovina, rekao je Habek.

„Moramo da pomognemo našim industrijama da obezbede pristup sirovinama koje su im potrebne za uspeh digitalne i ekološke tranzicije“, takođe je rekao u saopštenju francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Forum između tri najveće ekonomije u EU bi se koristio za „razmenu informacija o našem stepenu zavisnosti, o pravcu naše nabavke, obezbeđivanju strateških zaliha“, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa Habekom i njihovim Italijanskim kolegom Adolfom Ursoom.

Evropska komisija je u martu iznela predloge za obezbeđivanje zaliha materijala, kao što su litijum ili nikl, potrebnih za proizvodnju ključnih tehnologija poput baterija ili solarnih panela.

Le Mer je pozdravio predlog Komisije kao “prvi korak”, rekavši da je saradnja između tri zemlje prilika da se “ide dalje”.

Predlog EU će posebno podstaći uspostavljanje projekata rudarstva i vađenja sirovina u Evropi.

Francuska je već stvorila fond od 500 miliona evra (545 miliona dolara) za ulaganje u kritične sirovinske projekte, dok je Rim takođe dao milijardu evra za sličan plan.

Habek je naveo mogućnost osnivanja sličnog fonda u Nemačkoj, iako o toj ideji „još nije bilo dogovora” između ministarstava.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!