Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNemačka, Francuska i Italija dogovorile saradnju u oblasti sirovina

Nemačka, Francuska i Italija dogovorile saradnju u oblasti sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Nemačka, Francuska i Italija saopštile su da će bliže sarađivati u nabavci sirovina jer Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz iz zemalja kao što je Kina.

„Bolja diversifikacija naše ponude sirovina je ekonomska sigurnost“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

Supported by

Zemlje članice Evropske unije će osnovati radnu grupu koja će razgovarati o “vađenju, preradi i reciklaži” kritičnih sirovina, rekao je Habek.

„Moramo da pomognemo našim industrijama da obezbede pristup sirovinama koje su im potrebne za uspeh digitalne i ekološke tranzicije“, takođe je rekao u saopštenju francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Forum između tri najveće ekonomije u EU bi se koristio za „razmenu informacija o našem stepenu zavisnosti, o pravcu naše nabavke, obezbeđivanju strateških zaliha“, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa Habekom i njihovim Italijanskim kolegom Adolfom Ursoom.

Evropska komisija je u martu iznela predloge za obezbeđivanje zaliha materijala, kao što su litijum ili nikl, potrebnih za proizvodnju ključnih tehnologija poput baterija ili solarnih panela.

Le Mer je pozdravio predlog Komisije kao “prvi korak”, rekavši da je saradnja između tri zemlje prilika da se “ide dalje”.

Predlog EU će posebno podstaći uspostavljanje projekata rudarstva i vađenja sirovina u Evropi.

Francuska je već stvorila fond od 500 miliona evra (545 miliona dolara) za ulaganje u kritične sirovinske projekte, dok je Rim takođe dao milijardu evra za sličan plan.

Habek je naveo mogućnost osnivanja sličnog fonda u Nemačkoj, iako o toj ideji „još nije bilo dogovora” između ministarstava.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!