Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIz Renoa kažu da dolazi tezak period za evropsku industriju električnih vozila

Iz Renoa kažu da dolazi tezak period za evropsku industriju električnih vozila

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska industrija električnih vozila suočava se sa pritiskom uvoza vozila iz Kine, koja dominira u lancu snabdevanja sirovinama za baterije, rekao je Žan-Dominik Senard, predsednik francuskog proizvođača automobila Reno.

„Mi smo u stanju da pravimo električna vozila, ali se borimo da obezbedimo naše zalihe. Postoji snažan pritisak u vezi sa uvozom kineskih električnih vozila u Evropu“, rekao je Senard.

Supported by

Evropa i Sjedinjene Države pokušavaju da smanje svoju zavisnost od Kine u snabdevanju kritičnim mineralima i retkim zemnim elementima kako bi smanjili rizik od usporavanja energetske tranzicije ako geopolitičke tenzije budu dalje rasle.

Ranije ove godine, EU i SAD su se složile da počnu pregovore o Sporazumu o kritičnim mineralima , o saradnji i olakšavanju trgovine.

Ipak, kineska dominacija i nedavna kineska ograničenja izvoza dva metala pokazali su da će Evropi i SAD biti potrebno mnogo ulaganja da bi stvorili sopstvene lance snabdevanja.

Kineski uspeh električnih vozila rezultat je dugogodišnjeg  ulaganja u lanac snabdevanja i sirovine, rekao je Senard, napominjući da bi Evropi bile potrebne milijarde evra da to postigne.

Kina je prošle nedelje izazvala šok za lanac snabdevanja i tržišta čipova nakon što je najavila kontrolu izvoza dva retka zemna metala, galijum i germanijum, počevši od 1. avgusta. Ovi kritični retki zemni metali se koriste u proizvodnji mikročipova. Bivši zamenik ministra trgovine Vei Jianguo rekao je za China Daili da je ograničenje izvoza galijuma i germanijuma “samo početak” u eskalirajućem tehnološkom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Nakon kineske objave, portparol VW-a, koji koristi galijum i germanijum, rekao je da je nemački gigant za proizvodnju automobila „spreman da preduzme mere zajedno sa svojim partnerima ako bude potrebno“.

Francuski Reno traži alternativne automobilske tehnologije sa nultom emisijom, rekao je njegov predsednik . „Tražimo alternative da izbegnemo paralizu zemlje ako, na primer, ostanemo bez baterija“, rekao je Senard za.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!