Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNorveška najavljuje brzu strategiju za kritične minerale

Norveška najavljuje brzu strategiju za kritične minerale

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U poslednjih nekoliko meseci iz Norveške su stizale brojne vesti. Nakon što je vlada objavila da podržava vađenje minerala iz morskog dna, pažnja je sada preusmerena  na kopnene minerale a cilj je brža realizaciju norveških mineralnih projekata.

U Norveškoj postoji obilje kritičnih elemenata, posebno elemenata retkih zemalja, koji su neophodni za tranziciju zelene energije. Znajući to, zemlja sada namerava da maksimizira svoje resurse ulaganjem u kritične minerale koje je identifikovala EU.

Ministar trgovine i industrije Jan Kristijan Vestre predstavio je 21. juna 2023. vladinu strategiju minerala vezano sa aktivnostima na kopnu. Strategija ima za cilj da uspostavi norvešku mineralnu industriju kao jednu od najodrživijih u svetu, sa kritičnim i strateškim metalima i mineralima u jezgru. Strategija takođe naglašava ubrzanje norveških rudarskih i mineralnih projekata.

Supported by

Štaviše, Vlada je naglasila potrebu za poboljšanom koordinacijom između različitih vladinih agencija kako bi se podržali projekti za bržu proizvodnju, uključujući Direkciju za rudarstvo ,kao primarno odgovorno, i koordinaciono telo za ključne projekte minerala.

Kompanije koje već posluju u Norveškoj, kao što je Kuniko ,pozdravile su najavu norveške vlade.

„Pozdravljamo brzu inicijativu norveške vlade za projekte kritičnih minerala, koja je u skladu sa Kunikovom posvećenošću održivosti i odgovornim istraživanjima i rudarskim praksama“, rekao je izvršni direktor Kunika, Antoni Bekmand.

„Ovaj strateški potez poboljšava sigurnost evropskih lanaca snabdevanja i pozicionira Norvešku kao ključnog igrača u zelenoj tranziciji. Kao vodeća kompanija za istraživanje minerala u Norveškoj, uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje ova inicijativa donosi i potencijala za brži razvoj naših projekata bakra, nikla i kobalta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Na Samitu o sirovinama zemlje EU predstavile planove za ulaganje u kritične sirovine

Predstavnici vodećih zemalja predstavili su na ovogodišnjem Samitu o sirovinama u Briselu svoje planove vezano za kritična sirovine, sa ciljem da privuku investicije i ojačaju lance snabdevanja u sektoru. Zajedno, ove zemlje nameravaju da ulože oko 2,5 milijarde evra javnog...

Međunarodna agencija za energiju strahuje za snabdevanje kritičnim metalima

Međunarodna agencija za energiju (IEA) strahuje zbog „tenzija“ oko svetskog snabdevanja kritičnim mineralima i metalima neophodnim za energetsku tranziciju i poziva na povećanje investicija u rudarske projekte da bi Zemlja mogla da ograniči svoje zagrevanje na 1,5 stepeni do...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...
error: Content is protected !!