Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNorveška najavljuje brzu strategiju za kritične minerale

Norveška najavljuje brzu strategiju za kritične minerale

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U poslednjih nekoliko meseci iz Norveške su stizale brojne vesti. Nakon što je vlada objavila da podržava vađenje minerala iz morskog dna, pažnja je sada preusmerena  na kopnene minerale a cilj je brža realizaciju norveških mineralnih projekata.

U Norveškoj postoji obilje kritičnih elemenata, posebno elemenata retkih zemalja, koji su neophodni za tranziciju zelene energije. Znajući to, zemlja sada namerava da maksimizira svoje resurse ulaganjem u kritične minerale koje je identifikovala EU.

Ministar trgovine i industrije Jan Kristijan Vestre predstavio je 21. juna 2023. vladinu strategiju minerala vezano sa aktivnostima na kopnu. Strategija ima za cilj da uspostavi norvešku mineralnu industriju kao jednu od najodrživijih u svetu, sa kritičnim i strateškim metalima i mineralima u jezgru. Strategija takođe naglašava ubrzanje norveških rudarskih i mineralnih projekata.

Supported by

Štaviše, Vlada je naglasila potrebu za poboljšanom koordinacijom između različitih vladinih agencija kako bi se podržali projekti za bržu proizvodnju, uključujući Direkciju za rudarstvo ,kao primarno odgovorno, i koordinaciono telo za ključne projekte minerala.

Kompanije koje već posluju u Norveškoj, kao što je Kuniko ,pozdravile su najavu norveške vlade.

„Pozdravljamo brzu inicijativu norveške vlade za projekte kritičnih minerala, koja je u skladu sa Kunikovom posvećenošću održivosti i odgovornim istraživanjima i rudarskim praksama“, rekao je izvršni direktor Kunika, Antoni Bekmand.

„Ovaj strateški potez poboljšava sigurnost evropskih lanaca snabdevanja i pozicionira Norvešku kao ključnog igrača u zelenoj tranziciji. Kao vodeća kompanija za istraživanje minerala u Norveškoj, uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje ova inicijativa donosi i potencijala za brži razvoj naših projekata bakra, nikla i kobalta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!