Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoProizvodnja grafita širom svetao

Proizvodnja grafita širom svetao

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Grafit je izbio u prvi plan tranzicije zelene energije zbog toga što je jedna od najznačajnijih komponenti litijum-jonskih baterija. One se koriste za pogon električnih vozila , napravljene od dve elektrode — anode (negative) na jednoj strani i katode (pozitivne) na drugoj. Grafit je trenutno jedini materijal koji se može koristiti u anodi.

Grafit ima specifičnu energiju i takođe se koristi kao materijal za ljuspice. Razmaci slojeva materijala omogućavaju proizvođačima da ga koriste kao anodu u bateriji tako što međusobno organizuju litijum u te slojeve, jer ima niz različitih svojstava. Drugi alotropi, kao što su dijamanti, amorfni ugljenik ili tvrdi ugljenici, ne mogu da funkcionišu tako.

Supported by

U kombinaciji sa vrhunskom prirodnom snagom i krutošću, grafit je snažan provodnik i struje i toplote, što ga čini savršenim ugljenikom za materijale za baterije.

Sa svojim jakim provodljivim svojstvima, sve više proizvođača traži da obezbede lance snabdevanja grafitom, posebno da bi se nosili sa rastućom potražnjom za električnim vozilima. Ne samo EV, već i energetska revolucija i generalno nastojanje da se smanji emisija ugljenika su neumoljivi trendovi koji će nastaviti da se intenziviraju u narednim decenijama. Predviđa se da će potreba za skladištenjem energije biti toliko velika da će proizvodnja ključnih metala baterija, poput grafita, morati znatno da se poveća.

Kineska proizvodnja grafita

Prema Statista-i, u 2022. ukupan globalni obim proizvodnje grafita bio je procenjen na 1,3 miliona metričkih tona. Kina je vodeći svetski proizvođač grafita, ima treće najveće rezerve i čini najveći udeo u uvozu grafita u Sjedinjene Države.

Trenutno, Kina proizvodi 75-80% svetskog grafita i značajan deo prirodnog grafita koji se koristi u baterijama. Zbog ove zavisnosti od Kine, kao i značaja grafita za ekonomiju, i EU i SAD su proglasile grafit kritičnim mineralom za snabdevanje.

Buduća kineska proizvodnja grafita biće važan faktor u određivanju cena grafita. Tokom poslednjih nekoliko godina, provincija Šandong je bila jezgro rudarstva grafita u Kini, posebno sa ogromnim rudnikom Pingdu. U skorije vreme, međutim, nivoi proizvodnje su opadali zbog smanjenja rezervi rude i sve rigoroznije primene ekoloških propisa.

Turska proizvodnja grafita

Zemlja sa najvećim obimom rezervi grafita na svetu je Turska. Turska je 2022. imala oko 90 miliona metričkih tona rezervi prirodnog grafita.

Dok zemlja ima istoriju iskopavanja grafita dužu od 30 godina i najveće svetske rezerve, postoje ograničenja proizvodnje i manjak ekonomskih koristi zbog nedostatka istraživačkog znanja i tehnologije za povećanje kvaliteta rude. Sve u svemu, proizvodnja grafita u Turskoj nije konkurentna na svetskom tržištu grafita, a domaće potrebe se obično zadovoljavaju uvozom iz drugih zemalja.

Postoji samo jedan aktivan rudnik grafita koji se nalazi u okrugu Kutahja u zapadnoj Turskoj. Postrojenje u Kutahia-Altıntas je projektovano da proizvodi 22.000 tona sirovog grafita i 8.000 tona obogaćenog grafita godišnje ako radi punim kapacitetom.

Predviđa se da će potreba za skladištenjem energije biti toliko velika da će proizvodnja ključnih metala baterija, poput grafita, morati znatno da se poveća.

Proizvodnja grafita na Madagaskaru

Madagaskar je bio jedna od najvećih zemalja proizvođača grafita u svetu 2022. Prošle godine je procenjena proizvodnja grafita na Madagaskaru na 110.000 metričkih tona.

Ovaj nivo proizvodnje bio je znatno veći nego prethodnih godina, popevši se sa petog mesta u 2021. na mesto druge najveće zemlje po proizvodnji grafita prošle godine. Imaju četvrtu najveću rezervu grafita. Prema podacima Geološkog zavoda SAD, u ovoj ostrvskoj zemlji u Indijskom okeanu nalaze se velika ležišta grafita.

Projekat Molo grafita kompanije NektSource Materials treba da počne proizvodnju 2023.

Brazilska proizvodnja grafita

Izveštaj koji je napravio GlobalData navodi da Brazil čini 5% svetske proizvodnje. Izvoz grafita iz Brazila opao je za 2,47% na 19Kt u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je najveći udeo bio izvezen u Nemačku. Očekuje se da će brazilski izvoz grafita rasti sa 6% između 2022. i 2026. godine, na 24Kt do 2026.

Što se tiče rezervi, globalne rezerve prirodnog grafita su iznosile 330Mt u januaru 2023.

Trenutno se veruje da projekat Santa Kruz u vlasništvu South Star Batteri Metals Corp. sadrži jednu od najvećih rezervi grafita u pahuljici u Americi i procenjuje se da sadrži 12,3Mt dokazanih i verovatnih rezervi rude koje sadrže 295,400 t koncentrata grafita.

Evropska proizvodnja grafita

Proizvodnja grafita u EU je ograničena, zbog ograničenih kapaciteta za eksploataciju prirodnog grafita i neadekvatnih kapaciteta za preradu sfernog grafita.

Trenutno postoje samo dva aktivna rudnika grafita u EU, koji rade u Austriji. Korina Hebestrejt, generalna sekretarka Evropske asocijacije za karbonski grafit  izjavila je za Fastmarkets, „Trenutno postoje samo dva rudnika u Evropi i oni čak ni ne vrše isporuku  na tržište anoda za baterije.Da biste imali važeću referentnu tačku za izdavanje dozvola, morala bi da postoje najmanje tri rudnika i prerađivačka postrojenja sa uporedivom tehnologijom ”.

Da bi se uzvodni projekti pokrenuli, potrebno je da dobiju dozvolu od EU, ali dobijanje dozvola otežava nedostatak postojećih projekata koji bi omogućili poređenja.

„Veoma je teško predvideti obim evropske proizvodnje grafitnih pahuljica koja će se pokrenuti u narednih 10 godina, ali je moguće da će Evropa moći sopstvenom proizvodnjom da zadovolji 20% potražnje za prirodnim grafitom”, dodala je Hebestrajt.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!