Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoHydrovolt ulaže velika sredstva u novu tehnologiju recikliranja baterija

Hydrovolt ulaže velika sredstva u novu tehnologiju recikliranja baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Kompanija za reciklažu baterija, Hydrovolt, objavila je u petak (16. juna) da joj je Enova, norveško vladino preduzeće koje podržava čistu energiju i klimatske napore za razvoj tehnologije pražnjenja i rastavljanja baterija, dodelila 15,3 miliona NOK-u.

Hydrovolt upravlja najvećim evropskim postrojenjem za reciklažu baterija za električna vozila u Fredrikstadu u Norveškoj i deo procesa se obavlja ručno, međutim, uz najnoviju investicionu podršku kompanije Enova, Northvolt želi da automatizuje i efikasno upravlja pražnjenjem električne energije iz baterija.

Supported by

„Automatizacija je preduslov za postizanje profitabilnog poslovanja jer će se količina korišćenih EV baterija značajno povećati za nekoliko godina. Pored toga, moći ćemo da skladištimo energiju iz procesa pražnjenja baterije u baterijama i koristimo je za sopstvenu potrošnju, kao i da distribuiramo višak energije lokalnoj elektroenergetskoj mreži“, rekao je Helge Fredheim, vođa projekta na mestu pražnjenja i demontaže Hidrovolta u Ori, Fredrikstad.

Nova tehnologija nudi bolje korišćenje preostale energije baterija u poređenju sa onim što danas nudi proces reciklaže. Jednostavno rečeno, u proseku oko 50 kWh preostale energije ostaje u bateriji koja se reciklira. Sa planiranim unosom od 100 baterija dnevno, ovo bi moglo iznositi oko 5 MWh dnevno, što je otprilike ekvivalentno 1,6 GWh tokom godine.

Hydrovolt očekuje da će isplativi procesi pražnjenja i demontaže pružiti Norveškoj, i šire evropskom tržištu, pružiti bolje mogućnosti za zadržavanje obima od reciklaže i sirovina u regionu. U nedostatku toga, količine nose rizik da budu prebačene u druge zemlje sa nižim troškovima i većim rizikom za životnu sredinu i za ljude.

Dalje, sa novom tehnologijom, Hydrovolt namerava da svoj proces reciklaže učini energetski i resursno efikasnim u skladu sa svojim ambicijama i željom proizvođača električnih vozila.

„Verujemo da Norveška, kao zemlja pionir u korišćenju električnih vozila, ostaje najbolje mesto na svetu za razvoj takve tržišne pozicije“, rekao je Andreas Frydensvang, glavni komercijalni direktor u kompaniji Hydrovolt.

„Takođe vidimo da je količina baterija koje treba reciklirati sada znatno veća nego što se očekivalo pre samo nekoliko godina.

Evropa se nalazi u situaciji u kojoj bi broj električnih vozila koja se recikliraju mogao da dostigne 2 miliona godišnje za otprilike jednu deceniju, oko 20 puta više nego što je danas korišćenjem Hydrovolt tehnologije pražnjenja i rasklapanja može značajno da se smanji emisija CO2.

Hydrovolt je zajedničko preduzeće između industrijske grupe, Hydro, i proizvođača baterija, Northvolta, osnovanog 2020. godine. Hydrovolt je prethodno primio 43,5 miliona norveških kruna (4,8 miliona dolara) od Enove u novembru 2020.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!