Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoHydrovolt ulaže velika sredstva u novu tehnologiju recikliranja baterija

Hydrovolt ulaže velika sredstva u novu tehnologiju recikliranja baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Kompanija za reciklažu baterija, Hydrovolt, objavila je u petak (16. juna) da joj je Enova, norveško vladino preduzeće koje podržava čistu energiju i klimatske napore za razvoj tehnologije pražnjenja i rastavljanja baterija, dodelila 15,3 miliona NOK-u.

Hydrovolt upravlja najvećim evropskim postrojenjem za reciklažu baterija za električna vozila u Fredrikstadu u Norveškoj i deo procesa se obavlja ručno, međutim, uz najnoviju investicionu podršku kompanije Enova, Northvolt želi da automatizuje i efikasno upravlja pražnjenjem električne energije iz baterija.

Supported by

„Automatizacija je preduslov za postizanje profitabilnog poslovanja jer će se količina korišćenih EV baterija značajno povećati za nekoliko godina. Pored toga, moći ćemo da skladištimo energiju iz procesa pražnjenja baterije u baterijama i koristimo je za sopstvenu potrošnju, kao i da distribuiramo višak energije lokalnoj elektroenergetskoj mreži“, rekao je Helge Fredheim, vođa projekta na mestu pražnjenja i demontaže Hidrovolta u Ori, Fredrikstad.

Nova tehnologija nudi bolje korišćenje preostale energije baterija u poređenju sa onim što danas nudi proces reciklaže. Jednostavno rečeno, u proseku oko 50 kWh preostale energije ostaje u bateriji koja se reciklira. Sa planiranim unosom od 100 baterija dnevno, ovo bi moglo iznositi oko 5 MWh dnevno, što je otprilike ekvivalentno 1,6 GWh tokom godine.

Hydrovolt očekuje da će isplativi procesi pražnjenja i demontaže pružiti Norveškoj, i šire evropskom tržištu, pružiti bolje mogućnosti za zadržavanje obima od reciklaže i sirovina u regionu. U nedostatku toga, količine nose rizik da budu prebačene u druge zemlje sa nižim troškovima i većim rizikom za životnu sredinu i za ljude.

Dalje, sa novom tehnologijom, Hydrovolt namerava da svoj proces reciklaže učini energetski i resursno efikasnim u skladu sa svojim ambicijama i željom proizvođača električnih vozila.

„Verujemo da Norveška, kao zemlja pionir u korišćenju električnih vozila, ostaje najbolje mesto na svetu za razvoj takve tržišne pozicije“, rekao je Andreas Frydensvang, glavni komercijalni direktor u kompaniji Hydrovolt.

„Takođe vidimo da je količina baterija koje treba reciklirati sada znatno veća nego što se očekivalo pre samo nekoliko godina.

Evropa se nalazi u situaciji u kojoj bi broj električnih vozila koja se recikliraju mogao da dostigne 2 miliona godišnje za otprilike jednu deceniju, oko 20 puta više nego što je danas korišćenjem Hydrovolt tehnologije pražnjenja i rasklapanja može značajno da se smanji emisija CO2.

Hydrovolt je zajedničko preduzeće između industrijske grupe, Hydro, i proizvođača baterija, Northvolta, osnovanog 2020. godine. Hydrovolt je prethodno primio 43,5 miliona norveških kruna (4,8 miliona dolara) od Enove u novembru 2020.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!