Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoFREYR-u je dodeljeno 100 miliona evra iz EU fonda za inovacije

FREYR-u je dodeljeno 100 miliona evra iz EU fonda za inovacije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

FREYR Batteri, proizvođač čistih  baterijskih ćelija nove generacije, objavio je da je kompaniji dodeljeno 100 miliona evra od Evropske unije za podršku razvoju FREYR-ovog Giga Arctic projekta u Norveškoj. Biće finansiran preko Fonda za inovacije EU kao deo napora EU da promoviše lokalizovanu proizvodnju.

Tom Einar Jensen, suosnivač i izvršni direktor FREIR-a, rekao je: ”Oduševljeni smo vestima koje smo dobili od Inovacionog fonda EU za podršku FREYR-ovom Giga Arctic projektu.”

Supported by

„Ovo je priznanje da baterije predstavljaju ključni katalizator energetske tranzicije podržavajući regionalnu energetsku sigurnost kroz brže korišćenje obnovljive energije. Štaviše, ova značajna finansijska obaveza pruža pravovremenu podršku za nastavak razvoja projekta Giga Arctic, koji ima za cilj da našim kupcima i partnerima širom Evrope donese čiste baterije.

„Radujemo se saradnji sa EUIF-om, kao i norveškom vladom, kako bismo utabali put za proizvodni kapacitet baterija sledeće generacije na skali GWh u Norveškoj.”

Giga Arctic, koja je u razvoju od kada je Upravni odbor FREYR-a odobrio početak izgradnje u junu 2022. godine.

Prema izveštaju kompanije za procenu životnog ciklusa i nezavisne treće strane, koju je naručio FREYR, godišnja proizvodnja u planiranom Giga Arctic postrojenju u Norveškoj mogla bi omogućiti klijentima  da smanje emisije CO2 za 80 miliona tona tokom životnog veka baterija, kada koriste sisteme za skladištenje obnovljive energije. Predviđeno smanjenje emisija je skoro dvostruka ukupna količina CO2 koja se emituje u Norveškoj godišnje.

Podrška Inovacionog fonda EU pokazuje da su norveška industrija i biznis veoma blizu inovacijama i razvoju tehnologije. Pet projekata koji su dobili podršku ukazuju na transformaciju sa kojom se suočavamo kao društvo. Enova podržava one koji idu napred, kaže izvršni direktor Enove Nils Kristian Nakstad

Inovacioni fond EU pruža mogućnost za finansiranje projekata dizajniranih da smanje emisije gasova staklene bašte. Cilj fonda je visoko inovativna tehnologija i vodeće inicijative koje mogu pomoći Evropi da postane niskougljenični kontinent.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!