Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropska unija dodaje boksit, glinicu i aluminijum na listu strateških sirovina

Evropska unija dodaje boksit, glinicu i aluminijum na listu strateških sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Prošle nedelje Evropska unija je dodala aluminijum na svoju listu esencijalnih minerala zajedno sa povećanjem ciljeva recikliranja i prerade za više od dva desetina sirovina. Ovaj potez ima za cilj da ga približi svojim ciljevima zelene tranzicije.

Supported by

Ovi potezi su deo Zakona o kritičnim sirovinama, koji ima za cilj da učini da EU bude konkurentna Sjedinjenim Državama i Narodnoj Republici Kini u oblasti čiste tehnologije. Komisija je ranije ove godine predložila da nabavi najmanje deset odsto od šesnaest strateških sirovina unutar svojih granica do kraja decenije.

Predlaže se i podizanje cilja reciklaže na 15% i prerade tih sirovina na kontinentu na 40%. Konačno, EU planira da ne dobije više od 65% bilo koje od tih strateških sirovina, koje uključuju bakar i litijum, iz bilo koje neevropske zemlje. Oni takođe žele da dodaju aluminijum, glinicu i boksit na svoju listu strateških sirovina.

U petak su evropske diplomate pristale da povećaju recikliranje tih sirovina na 20%i njihovu preradu na kontinentu na 50%.

Evropska komisija navodi 34 sirovine kao kritične, uključujući svaku stratešku sirovinu plus određene druge materijale, uključujući arsen, boksit i koksni ugalj.

Konačno, EK se nada da će pojednostaviti proceduru izdavanja dozvola za projekte za ekstrakciju i razvoj kritičnih sirovina. Takođe se navodi da nastoji da smanji opterećenje praćenja koje je povezano sa takvim projektima i poveća recikliranje i domaću preradu tih sirovina.

EK tek treba da dotera tačan tekst Zakona u saradnji sa Evropskim parlamentom. Evropski parlament će verovatno završiti formulaciju ove jeseni, a očekuje se da će obe strane završiti pregovore o zakonu do kraja godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!