Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEvropska unija dodaje boksit, glinicu i aluminijum na listu strateških sirovina

Evropska unija dodaje boksit, glinicu i aluminijum na listu strateških sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Prošle nedelje Evropska unija je dodala aluminijum na svoju listu esencijalnih minerala zajedno sa povećanjem ciljeva recikliranja i prerade za više od dva desetina sirovina. Ovaj potez ima za cilj da ga približi svojim ciljevima zelene tranzicije.

Supported by

Ovi potezi su deo Zakona o kritičnim sirovinama, koji ima za cilj da učini da EU bude konkurentna Sjedinjenim Državama i Narodnoj Republici Kini u oblasti čiste tehnologije. Komisija je ranije ove godine predložila da nabavi najmanje deset odsto od šesnaest strateških sirovina unutar svojih granica do kraja decenije.

Predlaže se i podizanje cilja reciklaže na 15% i prerade tih sirovina na kontinentu na 40%. Konačno, EU planira da ne dobije više od 65% bilo koje od tih strateških sirovina, koje uključuju bakar i litijum, iz bilo koje neevropske zemlje. Oni takođe žele da dodaju aluminijum, glinicu i boksit na svoju listu strateških sirovina.

U petak su evropske diplomate pristale da povećaju recikliranje tih sirovina na 20%i njihovu preradu na kontinentu na 50%.

Evropska komisija navodi 34 sirovine kao kritične, uključujući svaku stratešku sirovinu plus određene druge materijale, uključujući arsen, boksit i koksni ugalj.

Konačno, EK se nada da će pojednostaviti proceduru izdavanja dozvola za projekte za ekstrakciju i razvoj kritičnih sirovina. Takođe se navodi da nastoji da smanji opterećenje praćenja koje je povezano sa takvim projektima i poveća recikliranje i domaću preradu tih sirovina.

EK tek treba da dotera tačan tekst Zakona u saradnji sa Evropskim parlamentom. Evropski parlament će verovatno završiti formulaciju ove jeseni, a očekuje se da će obe strane završiti pregovore o zakonu do kraja godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!