Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNickelX raste na potpisivanju ugovora o kupovini naprednih projekata nikla i „hard...

NickelX raste na potpisivanju ugovora o kupovini naprednih projekata nikla i „hard rock“ litijuma u ​​centralnoj Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

NickelX Ltd je sklopio ekskluzivni opcioni ugovor za kupovinu naprednih projekata istraživanja nikla i tvrdog litijuma u ​​centralnoj Evropi, podižući svoje akcije u nebo.

Supported by

Investitori su pozitivno odgovorili na dogovor sa akcijama koje su u jutarnjoj trgovini porasle čak 56,73% na 0,105 dolara.

 

Pogodna klima

 

NickelX-ov potez da obezbedi ove napredne projekte naglašava njegovu stratešku viziju i pozicionira kompaniju da iskoristi rastuću potražnju za niklom, bakrom, kobaltom i litijumom, posebno u kontekstu planiranog osnivanja 27 litijumskih baterija „Gigafabrika“ u regionu od strane 2030.

Jedan od projekata obuhvaćenih sporazumom je projekat Ransko nikl-bakar-kobalt u Češkoj. Poznato je da Ransko dozvola, koja se prostire na površini od 6,93 kvadratnih kilometara, sadrži značajnu mineralizaciju nikl-bakar-kobalta.

Dok su istorijsko mapiranje, uzorkovanje, geofizika i ograničeno bušenje identifikovali prisustvo vrednih mineralnih naslaga, od sredine 1960-ih nisu sprovedene moderne tehnike istraživanja ili modeliranje resursa.

 

Bogat istorijski skup podataka

 

Projekat ima koristi od bogatog istorijskog skupa podataka izvedenog iz sedam poznatih depozita sulfida, koji pokazuju višestruke impulse magme i događaje sulfida koji su povezani sa lokalnim greškama i upadima.

Ovaj projekat je takođe obezbedio finansiranje iz SEMACRET projekta EU od 7,5 miliona evra, koji ima za cilj da podrži istraživanje kritičnih sirovina na tržištu EU.

Drugi projekat obuhvaćen ovim sporazumom je Otov Hard Rock Lithium Project na zapadu Češke u blizini nemačke granice. Obuhvata 18,1 kvadratnih kilometara, Otovska dozvola je poznata po značajnoj mineralizaciji litijuma (spodumena).

Istorijske rudarske aktivnosti usmerene na feldspat otkrile su podzemne radove na pegmatitu Otov1, demonstrirajući prisustvo vrednih resursa litijuma.

Značajno je da Otov1 litijum-cezijum-tantal (LCT) pegmatit pokazuje vertikalni obrazac zoniranja, pri čemu se koncentracije spodumena povećavaju sa dubinom. Impresivni kristali spodumena, dužine do 70 centimetara, dodatno naglašavaju potencijal projekta.

Uprkos ovim obećavajućim pokazateljima, 17 dodatnih mapiranih pegmatita u oblasti dozvole nije podvrgnuto savremenim tehnikama istraživanja, ostavljajući dovoljno prostora za buduća otkrića i razvoj.

 

“Veoma uzbuđen”

 

Generalni direktor Matt Gauci je rekao: „Veoma smo uzbuđeni što smo obezbedili mogućnost kupovine, istraživanja i razvoja mineralizacije nikl-bakar-kobalta velikih razmera u Ranskom, kao i veoma perspektivnog Otov LCT pegmatita, koji je istorijski samo iskopavan za feldspat, koji je 1 od 17 poznatih LCT pegmatita, i gde su prijavljeni veliki kristali spodumena, do 70 centimetara.

„Ako odlučimo da iskoristimo ovu opciju, kompanija će formalizovati postojeće partnerstvo za istraživanje sa Aurum Discovery Limited, visoko cenjenom konsultantskom agencijom za istraživanje sa sedištem u Evropi, sa predstavnicima u zemlji, kako bi se obezbedilo efikasno poslovanje, kontinuirano angažovanje zainteresovanih strana i napredak postojećeg Projekat SEMACRET koji finansira EU, a koji ima za cilj promovisanje istraživanja kritičnih sirovina u EU.”

 

Prelazak na zeleno

 

Sporazum o akviziciji dolazi u trenutku kada Evropska unija stavlja sve veći naglasak na prelazak na zelenu ekonomiju.

Zakon EU o kritičnim sirovinama, usvojen u martu 2023., ima za cilj da poveća samopouzdanje EU u iskopavanju esencijalnih metala kao što su nikl, bakar, kobalt i litijum.

Nedavno usvojeni Zeleni dogovor EU izdvaja značajna finansijska sredstva, uključujući milion evra za borbu protiv klimatskih promena i 40 milijardi evra za prelazak sa fosilnih goriva na zelenu energiju.

Očekuje se da će ove inicijative pokrenuti ulaganja u metale koje NickelX želi da iskopa.

S obzirom da je evropsko tržište spremno za značajan rast ovih kritičnih metala, investitori i posmatrači industrije željno iščekuju dalji razvoj događaja dok NickelX unapređuje svoje napore u istraživanju i akviziciji u centralnoj Evropi.

 

“Kritični minerali dobro prikazani”

 

„Vreme je bez presedana za energetsku tranziciju u Evropi donošenjem zakona EU o kritičnim sirovinama (CRM) i usvajanjem Zelenog dogovora EU, transformišući zahteve za i finansiranje, istraživanje, razvoj i eksploataciju kritičnih minerala, “, rekao je Gauci.

„Ovi kritični minerali su dobro prikazani i u projektima Ransko i Otov.

„Projekti su izuzetno dobro locirani, skoro na pragu 27 litijumskih baterija ‘Gigafabrika’ u Evropi planiranih za 2030. Ransko i Otov su u krugu od oko 500 kilometara od ovih Gigafabrika, a postoji i potencijal za Volkswagen (VW) ( i češka filijala Škoda Auto) za izgradnju Gigafabrike u Češkoj Republici.”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!