Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropska proizvodnja baterija dobija podsticaj od 4 milijarde evra

Evropska proizvodnja baterija dobija podsticaj od 4 milijarde evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Automotive Cells je kreditom od 4,4 milijarde evra povećala sredstva za izgradnju tri gigafabrike za proizvodnju ćelija litijum-jonskih baterija u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. Akcionari Stellantis, Total i Mercedes-Benz će takođe investirati dodatni kapital, što će dovesti do promene vlasničke strukture.

Do 2030. zajedničko preduzeće Stellantis, Total i Mercedes-Benz će težiti ukupnom kapacitetu baterijskih ćelija od najmanje 120 GVh.

Finansiranje ovih kapaciteta u potpunosti je pokriveno od strane konzorcijuma komercijalnih banaka, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, Intesa Sanpaolo, uz podršku Bpifrance, Euler Hermes i SACE.

Supported by

Stellantis, Mercedes-Benz i Total takođe su učestvovali u povećanju kapitala. Do kraja marta 2024. , uz dodatne injekcije kapitala, Stellantis će posedovati 45% akcija ACC-a, Mercedes-Benz 30% i Saft 25%.

Komentarišući zajam, Jan Vinsent, izvršni direktor ACC-a, rekao je da je ovo „jasan dokaz poverenja koje se polaze u ACC-ov projekat,a  utvrdićemo naše potrebe kada zaključimo dodatne ugovore.”

ACC su kreirali Total i Stellantis 2020. godine, a Mercedes se pridružio godinu dana kasnije. Osim Gigafabrike u Francuskoj, ACC takođe vodi R&D centar koji radi od 2020. u Brižu, u blizini Bordoa, i Centar industrijske izvrsnosti u Nersaku, u regionu Nove Akvitanije. Kompanija zapošljava više od 1.500 ljudi u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. Takođe je dobio podršku od sve tri države i Evropske unije.

Izvor :electrive

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!