Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNapušteni rudnik u Finskoj transformisan u gravitacionu bateriju za skladištenje obnovljive energije

Napušteni rudnik u Finskoj transformisan u gravitacionu bateriju za skladištenje obnovljive energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Škotska kompanija koristi rudnik Pihajarvi za izgradnju svog prvog skladišta gravitacione energije.

Jedan od najdubljih rudnika u Evropi pretvara se u podzemno skladište energije. Koristiće gravitaciju da zadrži višak energije kada je to potrebno.

Pihajarvi se nalazi 450 kilometara severno od Helsinkija. Rudnik cinka i bakra Pihasalmi, dubok više od 1.400 metara, je napušten, ali mu je sada škotska kompanija Gravitricity dala novi život.

Supported by

Firma je razvila sistem za skladištenje energije koji podiže i snižava težinu, nudeći ono što kaže da su „neke od najboljih karakteristika litijum-jonskih baterija “.

Kako radi gravitaciona baterija?

Kada postoji višak energije – od turbina na vetar po vetrovitom danu, na primer – tegovi bi bili podignuti uz pomoćno okno rudnika Pihasalmi. Za generisanje energije ove težine se oslobađaju. Ovo pretvara vitla u generatore, stvarajući ili kratak nalet struje ili sporije puštanje u zavisnosti od toga šta je potrebno.

Gravitacioni energetski sistem bi mogao da skladišti 2 MV snage i da se integriše u lokalnu energetsku mrežu.

Studija koju je prošlog meseca objavio tim međunarodnih istraživača otkrila je da bi gravitacione baterije u napuštenim rudnicima mogle da ponude isplativo i dugoročno rešenje za skladištenje energije dok svet prelazi na obnovljive izvore energije.

Naučnici sa Međunarodnog instituta za primenjenu sistemsku analizu (IIASA) otkrili su da napuštena rudnička okna u svetu mogu da skladište do 70 TVh energije – što je otprilike ekvivalent globalnoj dnevnoj potrošnji električne energije.

Uvođenje poslova sa „niskom ugljikom“ u rudarstvo

Lokalna zajednica u Pihajarviju osnovala je razvojnu kompaniju za promovisanje regeneracije starog rudnika. Iz kompanije „predviđaju da bi ovo moglo postati prva primena Gravistora u Evropi“.

„Ovaj projekat će u punom obimu pokazati kako naša tehnologija može da ponudi pouzdano dugoročno skladištenje energije koje može da primi i skladišti energiju tokom perioda niske potražnje i brzo je otpusti kada je to potrebno“, rekao je izvršni predsednik Gravitricity-a Martin Rajt.

„Ovaj projekat punog obima će obezbediti put ka drugim komercijalnim projektima i omogućiti da se naše rešenje primeni, nudeći potencijalnu budućnost za rudnike koji se približavaju kraju radnog veka.”

Rajt takođe dodaje da se nada da će projekat obezbediti „poslove sa niskim sadržajem ugljenika“ u toj oblasti.

Rudnik je otvoren 1962. godine, izvučeno je više od 60 miliona tona rude tokom životnog veka. Nekada veliki poslodavac u regionu, zatvoren je u avgustu 2022.

Izvor : euronews

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!