Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEU odobrava strategiju za obezbeđivanje kritičnih sirovina za zelenu tranziciju

EU odobrava strategiju za obezbeđivanje kritičnih sirovina za zelenu tranziciju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Savet EU je u ponedeljak ,18. marta, dao konačno odobrenje za strategiju koja ima za cilj da obezbedi održivo snabdevanje kritičnim sirovinama ključnim za zelenu tranziciju, digitalnu industriju i sektor odbrane, kako se navodi u saopštenju za javnost.

Evropa se trenutno u velikoj meri oslanja na spoljne izvore za ove esencijalne elemente, uključujući litijum za proizvodnju baterija i elemente retkih zemalja za elektroniku.

Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je danas usvojen, nastoji da umanji zavisnost EU od ovih spoljnih izvora, posebno Kine, koja ima značajnu kontrolu nad lancima snabdevanja mnogih materijala.

Supported by

CRMA identifikuje listu od 17 strateških elemenata, kao što su kobalt i bakar, a proširena je za još 34 kritična materijala, uključujući koksni ugalj.

Zakonodavstvo postavlja ambiciozne ciljeve za nabavku strateških elemenata.

Do 2030. najmanje 10% godišnje potrošnje EU poticaće od domaćih minerala, 40% od elemenata prerađenih u EU, a 25% od recikliranih materijala.

Značajno je da Zakon nameće rokove za evaluaciju projekata unutar EU. Projekti vađenja moraju da prođu proces dobijanja dozvole u ​​roku od 27 meseci, dok projekti za reciklažu i preradu treba da dobiju dozvole u ​​roku od 15 meseci.

Od velikih kompanija koje se bave proizvodnjom ključnih tehnologija kao što su baterije i generatori obnovljive energije biće potrebno da sprovode procene rizika svojih lanaca snabdevanja i razviju strategije za ublažavanje potencijalnih poremećaja u snabdevanju.

Prošle nedelje, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je otvaranje kancelarije u Nuuku, glavnom gradu Grenlanda, zajedno sa programom od 22,5 miliona evra za ulaganje u energiju i kritične sirovine na danskoj teritoriji. Pored toga, sa Kanadom je potpisano strateško partnerstvo 2021.

CRMA čini deo industrijskog plana Green Deal, koji je predstavio komesar Tijeri Breton u februaru 2023. Politički dogovor o CRMA postignut je u Evropskom parlamentu u novembru 2023. godine.

Zakon će sada biti prosleđen predsedniku Evropskog parlamenta i predsedniku Saveta na potpis. Stupi će na snagu 20 dana nakon objave.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!