Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBitka za litijum u Kovas do Barozu

Bitka za litijum u Kovas do Barozu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ispod male seoske zajednice Kovas do Barozo u severnoj Portugaliji leži bogata rezerva litijuma, što privlači pažnju Savannah Resources-a, britanske kompanije koja od 2016. planira otvoreni rudnik u toj oblasti. Uz obećanja o otvaranju novih radnih mesta i potencijalni podsticaj lokalnoj ekonomiji, projekat je uzburkao i nade i kontroverze među stanovništvom.

Portugalija, najavljena kao primarni proizvođač litijuma u ​​Evropskoj uniji, nalazi se na raskrsnici ekonomskog razvoja i upravljanja životnom sredinom. Sa globalnom potražnjom za litijumom, posebno u oblasti baterija za električna vozila, Zakon EU o ključnim sirovinama naglašava imperativ domaćeg snabdevanja. Ova direktiva je katalizovala rudarske poduhvate u regionima kao što su Barozo, Romano, Alvaroes i Argemela, izazivajući različite reakcije lokalnih zajednica.

Predloženi rudnik litijuma u ​​Kovas do Barozu izazvao je žestok otpor stanovnika i zagovornika zaštite životne sredine. Ujedinjeni pod zastavom Unidos em Defesa de Covas do Barroso (UDCB), lokalno stanovništvo organizovalo je proteste, pravne izazove i javne forume kako bi izrazilo svoju zabrinutost. Sporni projekat se čak upleo u nacionalnu politiku, postajući žarište u istragama o korupciji i ubrzavajući ostavku premijera Antonija Koste.

Supported by

Nelson Gomes, predsednik UDCB-a, ističe neslaganje zajednice, naglašavajući suštinsku vrednost poljoprivrednog nasleđa Kovas do Baroza i egzistencijalnu pretnju koju predstavlja razvoj industrije u tom kraju. Usred akademskih foruma i lokalnog aktivizma, stanovnici se bore sa pitanjima održivosti i prave suštine napretka.

Gradonačelnik Fernando Kuieroga izražava bojazan zbog potencijalnog iscrpljivanja vitalnih izvora vode i narušavanja jedinstva zajednice. U oblasti koja je obeležena demografskim padom i ekonomskom stagnacijom, neki vide mogućnost rudarenja kao spas za revitalizaciju, iako je mnogo neizvesnosti. Težnja ka ekonomskom prosperitetu mora ići sa imperativom očuvanja životne sredine i socijalne pravde.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!