Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAustralija objavljuje strategiju kritičnih minerala za tranziciju obnovljive energije

Australija objavljuje strategiju kritičnih minerala za tranziciju obnovljive energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Australijska nova strategija kritičnih minerala 2023–2030 pozicionirana je kao „…okvir za razvoj sektora kritičnih minerala“.

Ona postavlja tri vizije za 2030. godinu, posebno to da je Australija povećala geostrateške i ekonomske prednosti svogsektora kritičnih  mineral, da je globalno značajan proizvođačsirovih i prerađenih kritičnih mineral, kao i da podržavarazličite, otporne i održive lance snabdevanja.

Ciljevi su stvaranje raznovrsnih, otpornih i održivih lanacasnabdevanja kroz jaka i sigurna međunarodna partnerstva, izgradnja suverene sposobnost u preradi kritičnih minerala, koriscenje kritičnih  minerala da bi postali supersila obnovljiveenergije i izvući više vrednosti na kopnu iz resursa, stvarajućiradna mesta i ekonomske prilike, uključujući regionalne zajednice i zajednice Prvih nacija.

Supported by

 

Neke od ovih ciljeva biće lakše postići od drugih. Za one koji se odnose na razvoj međunarodnih lanaca snabdevanja i otvaranjeradnih mesta, već postoje jaki temelji na kojima se može graditi. Australija je već rudarska elektrana i već je razvila snažne lance snabdevanja putem različitih međunarodnih partnerstava. Štaviše, rudarski sektor je već veliki poslodavac, koji čini >2% radnih mesta u Australiji prema vladinim statistikamaiako se to naravno može poboljšati.

Razvoj daljeg kapaciteta, prikupljanje vrednosti i obnovljiveenergije biće izazovniji. Australija izvozi veliki deo materijalakoje proizvodi i ima još mnogo toga da uradi da bi povećalasvoje sposobnosti u oblastima konkurentske prednosti.Takodje,treba da omogući  veću obradu i rafinaciju minerala nakopnu u Australiji, kao I da ostvari prednosti koje proizilaze izdodavanja vrednosti njenim resursima.

 

U međuvremenu, postati supersila obnovljive energije je nadohvat ruke Australijeali postizanje zakonskih ciljeva od 43% ispod nivoa iz 2005. do 2030. i neto nula do 2050. i dalje će bitiizazov. Više od 35% električne energije u Australiji prošlegodine je snabdevano vetrom i solarnom energijom, u odnosu nanešto manje od 17% u 2017. Na Tasmaniji, obnovljivi izvorisnabdevaju impresivnih 99,1% električne energije, dok je u Novom Južnom Velu ta cifra iznosila 71,5%. Druge države suvidele da obnovljivi izvori energije čine manje od trećinesnabdevanja.

Međutim, fosilna goriva i dalje čine dve trećine snabdevanjaelektričnom energijom u zemlji bogatoj ugljem, a industrijaobnovljive energije Australije raste sporije od potrebnog da bi sektor ispunio vladine ciljeve smanjenja emisija.

Kako bi ispunila ciljeve strategije, Vlada je postavila prioritete u šest fokusnih oblasti, nastojeći da iskoristi svoju priliku  zakritične minerale radeći sa zajednicama, industrijom, investitorima, sektorom istraživanja i inovacija, državama i teritorijama i međunarodnim partnerima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Strickland Metals preuzima srpski projekat zlata Rogozna

Strickland Metals Ltd je najavio svoj naredni projekat Rogozna , što predstavlja značajan korak za jačanje pozicije u globalnom rudarskom okruženju. Smešten u okviru Tetijanskog metalogenog pojasa u Srbiji, projekat ima veliki potencijal da postane jedno od najvećih svetskih...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru...

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi,...
error: Content is protected !!