Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoAustralija objavljuje strategiju kritičnih minerala za tranziciju obnovljive energije

Australija objavljuje strategiju kritičnih minerala za tranziciju obnovljive energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Australijska nova strategija kritičnih minerala 2023–2030 pozicionirana je kao „…okvir za razvoj sektora kritičnih minerala“.

Ona postavlja tri vizije za 2030. godinu, posebno to da je Australija povećala geostrateške i ekonomske prednosti svogsektora kritičnih  mineral, da je globalno značajan proizvođačsirovih i prerađenih kritičnih mineral, kao i da podržavarazličite, otporne i održive lance snabdevanja.

Ciljevi su stvaranje raznovrsnih, otpornih i održivih lanacasnabdevanja kroz jaka i sigurna međunarodna partnerstva, izgradnja suverene sposobnost u preradi kritičnih minerala, koriscenje kritičnih  minerala da bi postali supersila obnovljiveenergije i izvući više vrednosti na kopnu iz resursa, stvarajućiradna mesta i ekonomske prilike, uključujući regionalne zajednice i zajednice Prvih nacija.

Supported by

 

Neke od ovih ciljeva biće lakše postići od drugih. Za one koji se odnose na razvoj međunarodnih lanaca snabdevanja i otvaranjeradnih mesta, već postoje jaki temelji na kojima se može graditi. Australija je već rudarska elektrana i već je razvila snažne lance snabdevanja putem različitih međunarodnih partnerstava. Štaviše, rudarski sektor je već veliki poslodavac, koji čini >2% radnih mesta u Australiji prema vladinim statistikamaiako se to naravno može poboljšati.

Razvoj daljeg kapaciteta, prikupljanje vrednosti i obnovljiveenergije biće izazovniji. Australija izvozi veliki deo materijalakoje proizvodi i ima još mnogo toga da uradi da bi povećalasvoje sposobnosti u oblastima konkurentske prednosti.Takodje,treba da omogući  veću obradu i rafinaciju minerala nakopnu u Australiji, kao I da ostvari prednosti koje proizilaze izdodavanja vrednosti njenim resursima.

 

U međuvremenu, postati supersila obnovljive energije je nadohvat ruke Australijeali postizanje zakonskih ciljeva od 43% ispod nivoa iz 2005. do 2030. i neto nula do 2050. i dalje će bitiizazov. Više od 35% električne energije u Australiji prošlegodine je snabdevano vetrom i solarnom energijom, u odnosu nanešto manje od 17% u 2017. Na Tasmaniji, obnovljivi izvorisnabdevaju impresivnih 99,1% električne energije, dok je u Novom Južnom Velu ta cifra iznosila 71,5%. Druge države suvidele da obnovljivi izvori energije čine manje od trećinesnabdevanja.

Međutim, fosilna goriva i dalje čine dve trećine snabdevanjaelektričnom energijom u zemlji bogatoj ugljem, a industrijaobnovljive energije Australije raste sporije od potrebnog da bi sektor ispunio vladine ciljeve smanjenja emisija.

Kako bi ispunila ciljeve strategije, Vlada je postavila prioritete u šest fokusnih oblasti, nastojeći da iskoristi svoju priliku  zakritične minerale radeći sa zajednicama, industrijom, investitorima, sektorom istraživanja i inovacija, državama i teritorijama i međunarodnim partnerima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!