Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZakon o kritičnim sirovinama- ambiciozni plan Evropske unije

Zakon o kritičnim sirovinama- ambiciozni plan Evropske unije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA) uskoro treba i zvanično da postane zakon, sa ciljem da se obezbedi stabilno snabdevanje sirovinama ključnim za evropsku ekonomiju. Sa ambicioznim ciljevima postavljenim za 2030. godinu, Evropska unija preduzima značajne korake da bi postigla ovaj cilj.

Sa planom da uskoro stupi na snagu, CRMA označava ključni trenutak u evropskoj politici sirovina. Hitna ekonomska potreba za pouzdanim snabdevanjem sirovinama i primarnim proizvodima je sve očiglednija, o čemu svedoči proširena lista kritičnih i strateških sirovina unutar Evropske unije, koja trenutno obuhvata 34 metala, minerala i rude.

Međutim, uprkos potrebi za akcijom, implementacija CRMA predstavlja značajne izazove. Ključna pitanja kao što su finansiranje, potencijalni sporazumi o slobodnoj trgovini, garantovane otkupne kvote, proširenje infrastrukture i društveno prihvatanje domaćeg rudarstva ostaju nerešena. Štaviše, projekti rudarstva, odvajanja i prerade obično podrazumevaju dugoročne vremenske okvire.

Supported by

Preduzeća koja se bave trgovinom i preradom sirovina moraju realno proceniti potencijalne implikacije CRMA. Iako je obezbeđivanje sigurnog snabdevanja kritičnim sirovinama cilj za svaku pohvalu, i dalje postoje sumnje u vezi sa prikladnošću predloženih mera i instrumenata zakonom. Mogu li ulaganja u evropske rudarske projekte i proširenje kapaciteta za preradu i reciklažu značajno smanjiti postojeću zavisnost? Kina je uspostavila jaku poziciju i ima moć na tržištu i nad cenama, dok Rusija ostaje ključni alternativni izvor za mnoge sirovine.

Evropska odeljenja za nabavku suočavaju se sa teškim odlukama vezano za razlike u cenama sirovina iz Kine i od zapadnih partnera, što potencijalno komplikuje primenu zakona. Stoga su imperativ konstruktivna rešenja koja balansiraju interese EU sa međunarodnim ekonomskim odnosima.

CRMA ima za cilj da ojača sigurnost snabdevanja kompanija i umanji oslanjanje na uvozne kritične sirovine. Do 2030. EU ima za cilj da postigne specifične ciljeve:

  • Kapacitet ekstrakcije: Najmanje deset odsto godišnje potrošnje EU.
  • Kapacitet prerade: Najmanje 40 procenata godišnje potrošnje EU.
  • Kapacitet reciklaže: Najmanje 15 procenata godišnje potrošnje u EU potiče od materijala koji se recikliraju u Evropi.
  • Kapacitet diverzifikacije: Ne više od 65 procenata godišnje potrošnje EU bilo koje strateške sirovine iz jedne treće zemlje.

Za implementaciju CRMA glavni su strateški projekti rudarstva, reciklaže i prerade, koje EU ima za cilj da podrži politički, finansijski i kroz ubrzane procedure odobravanja. Zakon predviđa skraćene rokove za odobravanje, sa maksimalno 27 meseci za rudarske projekte i 15 meseci za postrojenja za preradu ili reciklažu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!