Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoUspostavljanje konzorcijuma EU fokusiranog na nabavku kritičnih minerala

Uspostavljanje konzorcijuma EU fokusiranog na nabavku kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Brzi napredak u razvoju tehnologije i globalna trka ka neto nuli nastaviće da podstiču potražnju za kritičnim mineralima u doglednoj budućnosti. Kina je već iskoristila svoj povoljan položaj u lancima snabdevanja da ograniči izvoz kritičnih minerala. Sada, dok se globalna konkurencija u kritičnim mineralima zahuktava jačanje kapaciteta i smanjenje rizika u lancima snabdevanja kritičnih minerala biće ključ i za ekonomsku konkurentnost i za zelenu agendu Evropske unije .

Dok je dugo očekivani sporazum o ključnim mineralima između SAD i EU još uvek u pregovorima, Bajdenova administracija i Fon der Lajen su pokazali spremnost da prevaziđu spor oko Zakona o smanjenju inflacije. EU i Sjedinjene Države su već, na primer, povećale saradnju na lancima snabdevanja kritičnim mineralima, kao što je nastavak sazivanja radne grupe za bezbedne lance snabdevanja u okviru Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU, sa ciljem rešavanja potencijalne ekonomske prinude od strane Kine. Sa procenama koje pokazuju da rudarska industrija EU zaostaje petnaest godina za Pekingom i da se neverovatnih 98 odsto retkih zemnih metala u Evropi uvozi iz Kine, EU ima mnogo toga da nadoknadi.

Ovo ne znači da EU sedi besposlena. Kada je američki Kongres usvojio Zakon o smanjenju inflacije 2022. godine, udar na sektor zelene tehnologije EU postao je katalizatorski trenutak. U martu 2023. godine, Evropska komisija je objavila Zakon o kritičnim sirovinama kojim se nalaže da se najmanje 10 odsto kritičnih sirovina za EU ​​iskopa i 40 odsto preradi u Evropi do 2030. Očekuje se da će zakon ubrzati procedure izdavanja dozvola za nove rudnike i ublažiti neke od problema ,iako implementacija neće biti laka niti će se dogoditi preko noći. EU takođe ulazi u  nova strateška partnerstva u nastojanju da diversifikuje svoje lance snabdevanja kritičnim sirovinama (CRM). Međutim, pošto se većina uvoza CRM-a u EU ne carini, novi trgovinski sporazumi sami po sebi nude malo u smislu dodatnih koristi od novih investicija ili ekonomskih podsticaja. EU bi trebalo da sprovodi više ad hoc mera.

Supported by

Jedna od mogućnosti je Klub kritičnih sirovina EU za sve zemlje istomišljenike, koji nastoji da ojača globalni lanac vrednosti CRM-a u saradnji sa saveznicima i partnerima. Trenutno, Klubu kritičnih sirovina nedostaje struktura, ali ima potencijal kao korisno trgovinsko sredstvo za udruživanje investicija u zemlje „bogate resursima“ u globalnom lancu vrednosti. Kako se EU suočava sa neizvesnom ekonomskom i geopolitičkom budućnošću, važno je da EU brzo radi na povezivanju svojih napora za diverzifikaciju CRM-a sa drugima, posebno sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, Sjedinjenim Državama.

Politički izazovi

EU bi trebalo mnogo toga da razmotri radeći na otpornosti lanca snabdevanja, uključujući i saradnju sa Sjedinjenim Državama. Uzimajući u obzir sve stvari, ishod američkih predsedničkih izbora sledeće godine mogao bi da inhibira saradnju u nizu transatlantskih tačaka dnevnog reda, uključujući i kritične minerale. EU bi trebalo da institucionalizuje Klub kritičnih sirovina, radeći sa partnerima i saveznicima, kako bi se usidrila u globalnom lancu snabdevanja CRM-om i to učinila uoči izbora kako bi se obezbedila dugovečnost.

Izvor : Atlantic Council

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!