Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoUloga G20 u proizvodnji elemenata retke zemlje

Uloga G20 u proizvodnji elemenata retke zemlje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Monopol REE i njegove geoekonomske i geopolitičke implikacije

Najveće poznate rezerve rude REE nalaze se u Narodnoj Republici Kini (NR Kina). Međutim, umesto samo „geografije rezervi“, nekoliko drugih faktora je odgovorno za to zašto je Peking dominirao lancima snabdevanja REE.

Prvo, do 1950-ih, Indija, Brazil i Južna Afrika su bili najveći proizvođači minerala retkih zemalja. Međutim, indijski i brazilski minerali REE bili su nalazišta monazita, koja sadrže velike koncentracije radioaktivnog torijuma. Iako je udiokorisnijih Heavy Rare Earth Elements (HREE) dva do tri puta veći u monazitu nego u Bastnezitu, pitanje oko upotrebe torijuma ekstrahovanog tokom procesa i raspršivanja radioaktivnog otpada ga je učinilo ekonomski neodrživim i ekološki više. opasan. Kako je interesovanje za torijum kao nuklearno gorivo opadalo, zajedno sa pojačanim ispitivanjem upravljanja nuklearnim otpadom 1960-ih, bogate kineske rezerve u ležištima Bastnaesita stekle su veću vuču u globalnoj industriji rude REE. Drugo, rastuća zabrinutost za životnu sredinu i troškovi rada u SAD doveli su do zatvaranja rudnika Mountain Pass u Kaliforniji—jednog od najvećih nalazišta Bastnaesita—koji je do 1980-ih bio najveći proizvođač globalnih REE.

Supported by

Peking je, međutim, iskoristio ovu priliku da ojača svoj položaj na tržištu REE. Obilje Bastnezit rude je bilo korisno samo u meri dostupnosti jeftine radne snage, nepostojećih ekoloških standarda i neprihvatanja propisa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Tokom 1980-ih i 1990-ih, Peking je skoro izbacio REE tako što je smanjio njihove cene. Kina je 1990. godine proglasila REE kao „zaštićeni i strateški mineral“. Kineska javna preduzeća kontrolisala su celokupnu rudarsku industriju REE, a strane firme su mogle da posluju samo u okviru zajedničkih ulaganja sa javnim preduzećima za preradu i metalurgiju. Ovakva zajednička ulaganja omogućila su javnim firmama da dobiju potrebnu tehnologiju i patente za metalurgiju REE od stranih firmi. 1983. Kina je prijavila svoj prvi RE patentdo 2019. godine registrovao je preko 25.000 patenata, u poređenju sa 9.810 u SAD. Američki liberalizam je u potpunosti odgovoran za trenutnu kinesku tehnološku dominaciju, kao što je američki Kongres koji dodeljuje „…trgovinski status Kine sa najpovoljnijom nacijom,…otvarajući…vrata za razmenu dobara, znanja i tehnologije između dve nacije…” i između Kine i drugim industrijalizovanim zemljama. Ono što razlikuje kinesku dominaciju u lancu snabdevanja REE u poređenju sa tržištem nafte je kontrola prerade i odvajanja REE.

Monopoli se grade na konsolidaciji i centralizaciji. Javna preduzeća u RE poslovanju u Kini doživela su veću integraciju u poslednjih nekoliko decenija. Kina je 2015. restrukturirala svoju industriju retkih zemalja u šest javnih firmi; do 2016. godine, ovih šest firmi su bile odgovorne za 99,9 odsto proizvodnje obnovljivih izvora energije u zemlji. Peking je dalje konsolidovao svoju industriju retkih zemalja osnivanjem ChinaRare Earth Group, kombinujući sredstva Aluminium Corp. ofChina, China Minmetals i Ganzhou Rare Earth Group. Novi entitet kontroliše 70 procenata sve proizvodnje obnovljivih izvora energije u zemlji, pomažući u stabilizaciji proizvodnje i lanaca snabdevanja, kao i utičući na cene. Samo su pitanja nacionalne bezbednosti u SAD i Australiji ugušila napore Kine.

Međutim, ekonomska vladavina Kine oko njene dominacije retkih zemalja ne završava se proizvodnjom RE oksida i metala,takođe je aktivno koristio svoj monopol na RE da kontroliše proizvodnju njihovih aplikacija. Razvoj nizvodnih industrija zasnovanih na REE je primarni strateški cilj koji je u skladu sa programom Made in China 2025. Konstantno snabdevanje REE je iskorišćeno za preseljenje strane industrije visoke tehnologije u Kinu. Na primer, REE su ključna komponenta trajnih magneta koji koriste tragove REE, kao što su samarijum i neodimijum. Ovi magneti su superlaki i efikasniji u poređenju sa magnetima koji nisu REE i imaju višestruku primenu, u rasponu od električnih vozila i vetroturbina, do precizno vođene municije, sistema navođenih raketa i radara. Najistaknutiji slučaj prinudnog prekida lanaca snabdevanja u REE bio je kineski embargo na snabdevanje REE protiv Japana nakon što je Japanska obalska straža (JCG) zaplenila kineske ribarske kočarice i potonjeg sudara sa plovilom JCG u septembru 2010. godine. Kineska vlada obustavila je isporuke REM-a japanskoj industriji. U vreme kinesko-japanskog ribolovnog incidenta 2010. godine, koji se dogodio oko japanske kontrole, ali ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru (ECS) na koja su Kinezi polagali pravo, Kina je kontrolisala preko 95 procenata svetske proizvodnje REE i Peking je nametnuo embargo protiv Tokija. Ova epizoda je dala utisak o stvarima koje dolaze, to jest, rastućoj naoružavanju trgovine od strane značajne sile kao što je Kina. To je u Japan donelo njihovu stvarnu ranjivost na kinesku prinudu u oblasti REE, što je ključno za učinak njihove industrije, posebno u sektoru robotike i poluprovodnika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!