Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoUAE potpisali sporazum o razvoju rudnika u istočnom delu DR Konga

UAE potpisali sporazum o razvoju rudnika u istočnom delu DR Konga

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su ugovor od 1,9 milijardi dolara sa državnom rudarskom kompanijom u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) za razvoj najmanje četiri rudnika na turbulentnom istoku te afričke zemlje, saopštilo je predsedništvo Konga.

Kancelarija predsednika Felixa Tshisekedija saopštila je u ponedeljak da je delegacija vlade Emirata potpisala partnerstvo u glavnom gradu Kinšasi sa Societe Aurifere du Kivu et du Maniema (Sakima).

Supported by

Sporazum bi predviđao “izgradnju više od 4 industrijska rudnika” u provincijama Južni Kivu i Manijema, navodi se u saopštenju.

Državna kompanija Sakima ima koncesije za rudarstvo kalaja, tantala, volframa i zlata u tom delu DRK.

U saopštenju se ne navode drugi detalji o dogovoru, uključujući i vrstu minerala koji će se vaditi.

Sporazum je potpisan nakon što je DRC potpisao 25-godišnji ugovor u decembru sa kompanijom Primera Group iz UAE o izvoznim pravima za neke rude koje se ručno kopaju. To su metali koje vade nezavisni rudari koji nisu zaposleni u rudarskim kompanijama.

Ugovor je dodelio Primera Grup-u većinski udeo u dva zajednička preduzeća, Primera Gold i Primera Metals. Primera Gold i Primera Metals su dobili povlašćene izvozne stope za zanatski iskopano zlato, koltan, kalaj, tantal i volfram.

DRC je reklamirao inicijativu kao način da se potkopaju krijumčari minerala i garantuje bolji život za neformalne rudare.

Militias ? – do 120 takvih grupa, prema prebrojavanju Ujedinjenih nacija, decenijama su mučile istočni DRK, a delimično su se izdržavale trgovinom minerala dobijenim ilegalno.

Dugogodišnji sukob tamo se nastavio uprkos raspoređivanju regionalnih mirovnih snaga i vojnog kontingenta UN. Najmanje 5 miliona ljudi je interno raseljeno, a milion više je pobeglo u inostranstvo od izbijanja najnovijeg sukoba u maju 2021, prema Norveškom savetu za izbeglice.

Primera Gold je počela sa radom u provinciji Južni Kivu u januaru i do maja je isporučila 1 tonu sertifikovanog zlata, saopštilo je kongoansko ministarstvo finansija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!