Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoUAE potpisali sporazum o razvoju rudnika u istočnom delu DR Konga

UAE potpisali sporazum o razvoju rudnika u istočnom delu DR Konga

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su ugovor od 1,9 milijardi dolara sa državnom rudarskom kompanijom u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) za razvoj najmanje četiri rudnika na turbulentnom istoku te afričke zemlje, saopštilo je predsedništvo Konga.

Kancelarija predsednika Felixa Tshisekedija saopštila je u ponedeljak da je delegacija vlade Emirata potpisala partnerstvo u glavnom gradu Kinšasi sa Societe Aurifere du Kivu et du Maniema (Sakima).

Supported by

Sporazum bi predviđao “izgradnju više od 4 industrijska rudnika” u provincijama Južni Kivu i Manijema, navodi se u saopštenju.

Državna kompanija Sakima ima koncesije za rudarstvo kalaja, tantala, volframa i zlata u tom delu DRK.

U saopštenju se ne navode drugi detalji o dogovoru, uključujući i vrstu minerala koji će se vaditi.

Sporazum je potpisan nakon što je DRC potpisao 25-godišnji ugovor u decembru sa kompanijom Primera Group iz UAE o izvoznim pravima za neke rude koje se ručno kopaju. To su metali koje vade nezavisni rudari koji nisu zaposleni u rudarskim kompanijama.

Ugovor je dodelio Primera Grup-u većinski udeo u dva zajednička preduzeća, Primera Gold i Primera Metals. Primera Gold i Primera Metals su dobili povlašćene izvozne stope za zanatski iskopano zlato, koltan, kalaj, tantal i volfram.

DRC je reklamirao inicijativu kao način da se potkopaju krijumčari minerala i garantuje bolji život za neformalne rudare.

Militias ? – do 120 takvih grupa, prema prebrojavanju Ujedinjenih nacija, decenijama su mučile istočni DRK, a delimično su se izdržavale trgovinom minerala dobijenim ilegalno.

Dugogodišnji sukob tamo se nastavio uprkos raspoređivanju regionalnih mirovnih snaga i vojnog kontingenta UN. Najmanje 5 miliona ljudi je interno raseljeno, a milion više je pobeglo u inostranstvo od izbijanja najnovijeg sukoba u maju 2021, prema Norveškom savetu za izbeglice.

Primera Gold je počela sa radom u provinciji Južni Kivu u januaru i do maja je isporučila 1 tonu sertifikovanog zlata, saopštilo je kongoansko ministarstvo finansija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!