Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Za vladu stavljena tačka na priču o litijumu

Srbija: Za vladu stavljena tačka na priču o litijumu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 9. novembra da je za njenu Vladu na priču sa litijumom “stavljena tačka”.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara u vezi sa memorandumom o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

Memorandum je potpisan u septembru ove godine.

Supported by

Nakon masovnih ekoloških protesta, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat “Jadar” međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji, gde su otkrivene rezerve tog metala.

Brnabić je na konferenciji za novinare upitala “da li je loše što Srbija treba da bude sa EU u partnerstvu u vezi kritično-važnih sirovina”.

“Ja mislim da je to dobro, litijum nije jedina strateški važna sirovina za EU, tu je mislim i magnezijum, ne vidim šta je problem da potpišemo ugovor o strateškom partnerstvu za bilo šta”, rekla je premijerka.

Dodala je da nedavno potpisani memorandum “ima veze sa strateškim sirovinama koje ima Srbija i koje ima EU i mogu da ih dele i razmenjuju kako bi obostrani razvoj bio jači”.

Na pitanje da li je tačno da je Vlada Srbije angažovala, kako je objavio opozicioni Ekološki ustanak, lobističku Rendon grupu i Džona Rendona za promociju projekta “Jadar” Brnabić je rekla da nema tu informaciju i da ne zna ko je taj čovek, prenosi RSE.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Uloga obnovljivog vodonika u skladištenju energije i dekarbonizaciji

Obnovljiva električna energija se može efikasno skladištiti pretvaranjem u obnovljivi vodonik ili amonijak kroz proces elektrolize. Ova goriva se mogu direktno koristiti u različitim sektorima krajnje upotrebe ili skladištiti za kasniju konverziju nazad u električnu energiju. Kada se proizvodi...
error: Content is protected !!