Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Za vladu stavljena tačka na priču o litijumu

Srbija: Za vladu stavljena tačka na priču o litijumu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 9. novembra da je za njenu Vladu na priču sa litijumom “stavljena tačka”.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara u vezi sa memorandumom o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

Memorandum je potpisan u septembru ove godine.

Supported by

Nakon masovnih ekoloških protesta, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat “Jadar” međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji, gde su otkrivene rezerve tog metala.

Brnabić je na konferenciji za novinare upitala “da li je loše što Srbija treba da bude sa EU u partnerstvu u vezi kritično-važnih sirovina”.

“Ja mislim da je to dobro, litijum nije jedina strateški važna sirovina za EU, tu je mislim i magnezijum, ne vidim šta je problem da potpišemo ugovor o strateškom partnerstvu za bilo šta”, rekla je premijerka.

Dodala je da nedavno potpisani memorandum “ima veze sa strateškim sirovinama koje ima Srbija i koje ima EU i mogu da ih dele i razmenjuju kako bi obostrani razvoj bio jači”.

Na pitanje da li je tačno da je Vlada Srbije angažovala, kako je objavio opozicioni Ekološki ustanak, lobističku Rendon grupu i Džona Rendona za promociju projekta “Jadar” Brnabić je rekla da nema tu informaciju i da ne zna ko je taj čovek, prenosi RSE.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!