Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoOpština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o pitanju otvaranja rudnika...

Opština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o pitanju otvaranja rudnika Brskovo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Opština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o pitanju otvaranja rudnika Brskovo.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem opštine Mojkovac (razvoj industrije, poljoprivrede i turizma), vodeći brigu o demografskom i ekonomskom stanju Mojkovca te zaštiti životne sredine, Opština Mojkovac donijela je zaključke i predloge koji je uputila Vladi Crne Gore, odnosno premijeru Milojku Spajiću, kao i nadlažnim ministarstvima, saopšteno je iz te opštine.

Iz Opštine Mojkovac su kazali da je predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo “manjkav kao dokument” i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština Mojkovac dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Supported by

Oni su dali devet predloga u vezi otvaranja rudnika Brskovo.

– Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, treba da inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu. DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je ovaj projekat u koliziji sa strateški važnim razvojnim projektom skijališta Žarski na mojkovačkoj strani Bjelasice sa posebnim osvrtom na rješavanje prašine u okviru ruže vjetrova za lokalitet kako bi bilo spriječeno potencijalno širenje prašine prema budućem ski centru kao i prema drugim naseljenim područjima – navodi se u saopštenju.

Istakli su da je razmatranjem prethodno predloženih dokumenata zaključeno da isti ne daju jasne i precizne odgovore na pitanja inteziteta buke, transporta materijala, režima transporta i upotrebe eksplozivnih sredstava i upravljanje otpadnim i drugim vodama.

– Imajući u vidu da sada kroz koncesiono polje atmosferske vode prolaze kroz bivša rudarska okna i rijekom Rudnicom slivaju se u rijeku Taru i zagađuju je, pa u slučaju ne otvaranje rudnika (koji ovaj problem tretira) neophodno je uraditi projekat kojim bi se riješilo pitanje zagađenja – dodaje se.

Poručili su da je u planskim dokumentima i ugovoru sa potencijalnim investitorima neophodno utvrditi obavezu rekultivacije nakon završene faze eksploatacije.

– U pogledu koncesione naknade ističemo da je ista niska i da je kroz zakonsku regulativu treba uvećati. Opština Mojkovac treba koncesionu naknadu da iskoristi u svrhu inplementacije razvojnih projekata. Otvaranjem rudnika investitor se mora obavezati da prilikom zapošljavanja prioritet imaju stanovnici opštine Mojkovac kao i drugih opština sa sjevera Crne Gore – piše u saopštenju.

Kako navode, zbog značajnog arheološkog lokaliteta Brskovo investitor se mora obavezati da finansira izgradnju muzeja za čuvanje i izlaganje arheoloških artefakata i sprovedenih istraživanja, kao i da finansira projektnu dokumentaciju i izgradnju replike Srednjovjekovnog Brskova u punoj veličini.

– Takođe, investitor se mora obavezati i da finansira izgradnju Memorijalnog centra “Junacima Mojkovačke bitke” na lokaciji koju odredi opština Mojkovac – zaključuje se u saopštenju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!