Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto poziva na dijalog zasnovan na činjenicama

Srbija: Rio Tinto poziva na dijalog zasnovan na činjenicama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kako se navodi u saopštenju „Rio Tinta“, širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije. „Rio Tinto“ navodi da se plasiraju brojne netačne tvrdnje o projektu „Jadar“, a da su sve činjenice javno dostupne na sajtu „Rio Tinto Srbija“: https://riotintoserbia.com/

„Rio Tinto“ navodi da je netačna tvrdnja da je za projekat „Jadar“ potrebno desetine hiljada hektara i navodi da je za taj projekat potrebno ukupno 390 hektara – 220 hektara u centralnom području projekta i 170 hektara za lokaciju deponije u dolini Štavice.

„Rio Tinto“ zatim navodi da je netačno da su geološka istraživanja vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetili okolini. Ta kompanija navodi da su svi radovi obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i da su prava pristupa istražnim lokacijama uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine.

Supported by

Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja, svi kvarovi se odmah otklanjaju, navodi „Rio Tinto“.

Ta kompanije navodi da je netačno da bi izlivanje jalovine od Projekta „Jadar” ugrozilo okolinu i naglašava se da to nije moguće, jer nije planirano tečno jalovište.

„Rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog Projekta „Jadar“ su suvi i u čvrstom stanju“, konstatuje „Rio Tinto“.

Takođe, „Rio Tinto“ tvrdi da je netačno da bi upotreba sumporne kiseline emitovala sumporne pare i oštetila zemljište i ističe da će se za projekat „Jadar“ koristiti sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpor-dioksida.

„Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama“, navodi „Rio Tinto“.

Ta kompanija navodi i da je netačno da Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomsku korist od projekta i ističe da bi projekat „Jadar“ bio najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara prema procenama iz 2021.godine.

„Prema studiji konsultantske kuće „Ergo“, doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme“, navodi australijska kompanija.

Navodi i da će, kada se uračunaju multiplikativni efekti, biti otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije, te da bi se svake godine rada projekta privuklo oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko tri odsto trenutnog BDP-a Srbije.

„Rio Tinto“ navodi i da je netačno da je ta kompanija odobrila odluku o stopiranju projekta i podmitila zvaničnike Vlade. Kompanije ističe da nema nikakav uticaj na propise Srbije, da je Vlada Srbije donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar”.

„Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji „Rio Tinta“. Poslovna politika „Rio Tinta“ izričito zabranjuje mito i korupciju. One koji iznose lažne tvrdnje, pozivamo da iznesu dokaze ili javno povuku svoje neosnovane optužbe“, poručuje ta kompanija.

Takođe, „Rio Tinto“ napominje da će u cilju zaštite interesa kompanije koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija, preneo je Tanjug.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Nezavisno telo da izvrši procenu projekta Jadar i njegovog značaja za Srbiju

Dr Branislav Simonović je u jednom tekstu naveo kako je verovatno jedino rešenje formiranje nezavisnog tela sastavljenog od stručnjaka, predstavnika lokalne zajednice, kompanije i države, koje će preuzeti ulogu u proceni projekta Jadar i njegovog značajahjnj za Srbiju. Uostalom,...

Srbija: Potrebna je nezavisna procena projekta Jadar

Prof. dr Aleksandar Jovović Verovatno je jedino rešenje da se oformi neko nezavisno telo, kako je i dr Branislav Simonović u jednom tekstu naveo, sastavljeno od stručnjaka, predstavnika lokalne zajednice, kompanije i države, koje će uzeti ulogu u oceni projekta Jadar i...

Srbija: Rudarsko-geološki fakultet priprema Strategiju upravljanja resursima

Ministartsvo rudarstva odlučilo je da, nakon sprovedene tenderske procedure, posao izrade Strategije upravljanja resursima u Srbiji za period od 2025. do 2040. dodeli Rudarsko-geološkom fakultetu iz Beograda.  Vrednost ugovora je 25 miliona dinara, a Rudarski fakultet bio je i jedini ponuđač. Predlog...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!