Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Objavljen tender za izradu Strategije upravljanja mineralnim resursima od 2025. do...

Srbija: Objavljen tender za izradu Strategije upravljanja mineralnim resursima od 2025. do 2040.

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu i usvajanje Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Republike Srbije. Vrednost ove usluge procenjena je na 20,8 miliona dinara.

Predlog strategije treba da se odnosi na period od 2025. do 2040, sa projekcijom do 2050. godine, a uz strategiju potrebna je izrada i Akcionog plana za ostvarivanje Strategije (uz Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu).

Strategijom će se definisati mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi postizanja strateških dugoročnih ciljeva u oblasti geoloških istraživanja i valorizacije svih vrsta resursa i rezervi mineralnih sirovina i drugih geoloških resursa, utvrđivanje hidrogeoloških i inženjerskogeoloških-geotehničkih uslova korišćenja geološke sredine u postupku planiranja, projektovanja i izgradnje svih vrsta objekata – piše u tenderu.

Supported by

Budući dokument treba da definiše postojeće stanje, opšte i posebne ciljeve razvoja rudarskog sektora, kao i mere koje će doprineti realizaciji ciljeva.

Između ostalog, strategijom je potrebno utvrditi stanje istraženosti teritorije Republike Srbije, analizarati potrebe i projekcije osnovnih geoloških istraživanja, kao i uticaj eksploatacije mineralnih sirovina i ponuditi smernice za zaštitu životne sredine.

Za izradu nacrta strategije ponuđač će imati rok od godinu dana.

Prijava na tender moguća je do 30. januara, a više detalja pogledajte OVDE.
izvor: ekapija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Rudarsko-geološki fakultet priprema Strategiju upravljanja resursima

Ministartsvo rudarstva odlučilo je da, nakon sprovedene tenderske procedure, posao izrade Strategije upravljanja resursima u Srbiji za period od 2025. do 2040. dodeli Rudarsko-geološkom fakultetu iz Beograda.  Vrednost ugovora je 25 miliona dinara, a Rudarski fakultet bio je i jedini ponuđač. Predlog...

Šta se dešava sa zemljom i vodom kod iskopavanja litijuma

Razlika u uticaju na životnu sredinu dobijanja litijuma iz voda ili rude se prema nalazima struke kreće od 100 do 1.000 puta, kaže dr Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. Kakve sve probleme...

Srbija: Jadarit se može eksploatisati efikasno i rentabilno

Pad cene litijuma u svetu za 80% ne znači da će ostati na tom nivou, jer je taj metal berzanska roba, kojoj cene fluktuiraju, rekao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Čedomir Beljić. - Cene metala variraju, to su berzanski materijali...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!