Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoProjekat Čoka Rakita: Utiranje puta za eksploataciju zlata u Srbiji

Projekat Čoka Rakita: Utiranje puta za eksploataciju zlata u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Projekat Čoka Rakita, koji se nalazi u Srbiji i kojim upravlja Dundee Precious Metals (DPM), pravi značajne korake, oslanjajući se na povoljne infrastrukturne uslove. Njegova strateška lokacija i laka dostupnost elektroenergetskim i putnim mrežama pozicionirali su ga kao ključnog igrača u rudarskoj industriji. Blizina postojećim operacijama DPM-a u Bugarskoj i stručnost kompanije u podzemnom rudarstvu i preradi dodatno jačaju njen ugled.

Progresivno metalurško ispitivanje i istraživanje

Nedavna metalurška ispitivanja pokazala su ohrabrujuće rezultate za projekat. Očekivani oporavak zlata će biti oko 90% korišćenjem gravitacione koncentracije i konvencionalnih metoda flotacije. Ovaj obećavajući ishod dodatno je ojačao poverenje DPM-a u projekat. Pored toga, kompanija je aktivno angažovana na istraživanju i bušenju, sa ciljem da se ubrza razvoj projekta. Koraci uključuju geotehničko i hidrogeološko bušenje, dalja metalurška ispitivanja i pažljivo planiranje infrastrukture.

Supported by

Angažovanje zainteresovanih strana i izdavanje dozvola

Ostajući veran svojoj posvećenosti, DPM proaktivno sarađuje sa zainteresovanim stranama dok marljivo upravlja procesima izdavanja dozvola. Projekat je naišao na pozitivne reakcije i lokalnih i nacionalnih vlasti, pružajući povoljno okruženje za njegov napredak. DPM je u Srbiji od 2008. godine i neguje jake odnose sa zajednicama i vladom.

Predviđanje preliminarne ekonomske procene

Preliminarna ekonomska procena (PEA) je na pomolu, a očekuje se da će biti završena do drugog kvartala 2024. PEA ima za cilj da preradi 850.000 tona godišnje, postavljajući značajnu prekretnicu za projekat. Otkriće visokokvalitetnog ležišta u Čoka Rakiti, koje se može pohvaliti sa 1,8 miliona unci zlata, dalo je podsticaj napretku projekta.

U skladu sa industrijskim standardima, DPM je posvećen odgovornom upravljanju životnom sredinom i društvenim razvojem. Kompanija čvrsto veruje u stvaranje mogućnosti za razvoj lokalne zajednice i fokusira se na uspostavljanje partnerstava sa lokalnim zainteresovanim stranama. Ovakav pristup obostrane koristi osigurava da će projekat Čoka Rakita doneti značajne koristi za Srbiju i njen narod.

Izvor: bnn breaking

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!