Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Ekološki aktivisti prekinuli sastanak o mineralnim resursima

Srbija: Ekološki aktivisti prekinuli sastanak o mineralnim resursima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) prekinuli su jutros panel o rudarenju na kojem su u hotelu “Metropol Palas” učestvovali predstavnici stranih kompanija i ambasada. Oni su se potom uputili do Ustavnog suda gde su predali zahtev kako bi dobili informacije o tome šta se dešava sa inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji koju je u ime Saveza ekoloških organizacija Srbije ranije podneo Zlatko Kokanović.

Okupljeni su sprečili da se skup nastavi skandirajući „Rio Tinto marš iz Srbije“. Među okupljenima je bio i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta koji je za N1 objasnio kako je došlo do toga da okupljeni prekinu skup. Naveo je da je kao predsednik odbora za zaštitu životne sredine juče pozvao organizatore skupa da se prijavi sa namerom da učestvuje u radu.

Supported by

„Rečeno mi je da će mi se javiti i naravno da se niko nije javio. I nisam jedini. Ako se neko okuplja sa ciljem da rudari onda je normalno i ljudski, a i po zakonu da zove one koji su direktno ugroženi i koji žive, pre svega, na tim prostorima“, rekao je on.

Jovanović je objasnio da je zbog toga što se to nije desilo SEOS sazvao konferenciju za medije, nakon čega je on pozvao okupljene da uđu unutra.

„Sačekalo nas je obezbeđenje, pokušali su da nas spreče i pošto u tome nisu uspeli, mi smo ušli i prekinuli skup. Dok smo mi bili na vratima i gurali se sa obezbeđenjem, (ministarka) Đedović, predstavnici kompanija i ambasadori su evakuisani, jer su mislili da će neko fizički da ih napada“, rekao je on.

Dodao je do sada organizovao na desetine ekoloških skupova na kojima nije bilo nijednog incidenta.

„Mi nismo ušli unutra da bilo koga da bijemo, niti da se obračunavamo, došli smo samo da čujemo kakav im je plan i kažemo šta mislimo. Ako nećete da razgovarate tamo gde je mesto a to su institucije – javne rasprave i odbori, onda mi nemamo drugi način nego ovako bez da bilo koga ugrožavamo niti nam je to bio cilj, niti ćemo ikada to raditi“, zaključio je Jovanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike demantovalo je navode Jovanovića ističući da ni na koji način nije učestvovalo u organizaciji današnje konferencije.

„Uprkos neistinama koje su plasirali pojedini aktivisti ničije pa ni učešće ministrake Dubravke Đedović Handanović danas nije bilo planirano! Zalažemo se za debatu o svim važnim pitanjima za državu i građane u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama. Osuđujemo nasilno ponašanje svakog pojedinca a pre svega širenje dezinformacija“, navedeno je iz Ministarstva.

Ekološki aktivisti su se iz hotela Metropol, uputili ispred Ustavnog suda, kako bi dobili informacije o tome šta se dešava sa inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji. Ovu inicijativu u ime Saveza ekoloških organizacija Srbije ranije podneo Zlatko Kokanović, koji je okupljene obavestio da mu je u Sudu rečeno da pisanim putem podnesu podnesak i da će im potom biti odgovoreno za nekoliko dana.

Predstavnici Saveza ekoloških ogranizacija Srbije ranije danas su održali konferenciju za novinare ispred Metropola gde je predviđeno održavanje panela. Kokanović iz tom prilikom istakao da su se okupili kako bi iskazali neslaganje sa ovakvim skupovima, prenosi N1.

„Ovakve skupove organizuje naša vlast sa stranim ambasadorima i multinacionalnim kompanijama dok nas građane ignorišu. Isti slučaj je i sa naučnom zajednicom koja godinama ukazuje na štetnost projekta koji su u planu kao i oni koji već decenijama truju razne krajeve Srbije. Mi nemamo nikakve informacije osim onih koje čujemo u promotivnim spotovima kompanija u medijima i na promotivnim skupovima. Kompanije sa katastrofalnom reputacijom koje vršljaju po Srbiji kao da je to nečija privatna imovina dok naša vlast ide po svetu i potpisuje sve i svašta, a o tome ne izveštava domaću javnost“, rekao je on, prenosi N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Nova ofanziva na projekat Jadar

Sa zaoštravanjem predizborne kampanje kao da se usijava i priča o srpskom litijumu. Mogući „plen” se ne ispušta lako iz ruku – pa su i mere i akcije u tom pravcu sve agresivnije – bez obzira što je projekat...

Srbija: Rio Tinto tuži državi zbog blokade projekta Jadar

Dve tužbe podnete su 13. maja prošle godine i još dve 26. jula takođe prošle godine Beograd je u januaru prošle godine oduzeo dozvole Rio Tintu za iskopavanje litijuma Direktor Rio Tinta poručuje da ne odustaju od projekta Podružnica Rio Tinta u...

Kompanija Rio Tinto podnela je devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta Jadar

Kompanija „Rio Sava Eksplorejšns”, ćerka kompanije „Rio Tinto”, podnela je Upravnom sudu devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta Jadar i rudarskih radova litijuma. U Upravnom sudu je medijima Nova.rs potvrđeno da su protiv odluke Vlade Srbije iz januara 2022....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!