Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKreni-Promeni: Afera u Portugalu budi sumnju na korupciju u vezi litijuma i...

Kreni-Promeni: Afera u Portugalu budi sumnju na korupciju u vezi litijuma i u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pokret Kreni-Promeni upozorio je danas da afera u vrhu vlasti u Portugalu sa navodnom korupcijom u vezi istraživanja litijuma, „budi sumnju“ da je korupcija glavni motiv što političari u Srbiji „i dalje pokušavaju da ožive projekat Jadar“.

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ranije danas ostavku posle hapšenja njegovog šefa kabineta zbog navodne korupcije u vezi koncesije za rudnik litijuma.

„U Evropi se trenutno nigde ne eksploatiše litijum jer očigledno svuda izaziva velike kontroverze. U Srbiji je eksploatacija litijuma najteža zato što se ne nalazi u vodi nego u rudi jadarit i sigurno će naneti najveću štetu životnoj sredini. Očigledno je da vađenje litijuma u nastanjenim mestima izaziva opasnost po zdravlje ljudi i da je pratilac posla sa litijimom korupcija“, stoji u saopštenju.

Supported by

Pokret je upitao kakav su ugovor predstavnici Vlade Srbije potpisali sa Evropskom komisijom o „eksploataciji“ litijuma i kako je moguće da takav dokument bude potpisan „kada postoji odluka Vlade kojom je stopiran projekat iskopavanja litijuma u Jadru“.

„Zahtevamo i smatramo preko potrebnim da se o ovom pitanju izjasne i ambasadori, i predstavnici Evropske Unije i svih zemalja koje se zalažu za eksploataciju litijuma u Srbiji, u koje spadaju kako zapadne države tako i Kina“, naveli su iz pokreta Kreni-Promeni.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!