Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKreni-Promeni: Afera u Portugalu budi sumnju na korupciju u vezi litijuma i...

Kreni-Promeni: Afera u Portugalu budi sumnju na korupciju u vezi litijuma i u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pokret Kreni-Promeni upozorio je danas da afera u vrhu vlasti u Portugalu sa navodnom korupcijom u vezi istraživanja litijuma, „budi sumnju“ da je korupcija glavni motiv što političari u Srbiji „i dalje pokušavaju da ožive projekat Jadar“.

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ranije danas ostavku posle hapšenja njegovog šefa kabineta zbog navodne korupcije u vezi koncesije za rudnik litijuma.

„U Evropi se trenutno nigde ne eksploatiše litijum jer očigledno svuda izaziva velike kontroverze. U Srbiji je eksploatacija litijuma najteža zato što se ne nalazi u vodi nego u rudi jadarit i sigurno će naneti najveću štetu životnoj sredini. Očigledno je da vađenje litijuma u nastanjenim mestima izaziva opasnost po zdravlje ljudi i da je pratilac posla sa litijimom korupcija“, stoji u saopštenju.

Supported by

Pokret je upitao kakav su ugovor predstavnici Vlade Srbije potpisali sa Evropskom komisijom o „eksploataciji“ litijuma i kako je moguće da takav dokument bude potpisan „kada postoji odluka Vlade kojom je stopiran projekat iskopavanja litijuma u Jadru“.

„Zahtevamo i smatramo preko potrebnim da se o ovom pitanju izjasne i ambasadori, i predstavnici Evropske Unije i svih zemalja koje se zalažu za eksploataciju litijuma u Srbiji, u koje spadaju kako zapadne države tako i Kina“, naveli su iz pokreta Kreni-Promeni.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!