Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Dundee otkrio bogato nalazište zlata

Srbija: Dundee otkrio bogato nalazište zlata

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rudarska kompanija Dundee Precious Metals koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da u nalazištu Čoka Rakita leži približno 50,5 tona zlata.

U svojoj prvobitnoj proceni mineralnih resursa kanadska kompanija navodi da se u ovom ležištu nalazi 9,79 miliona tona rude, od čega 1,78 miliona unci zlata (oko 50,5 tona) sa sadržajem od 5,67 grama po toni.

Prva procena mineralnih resursa završena je nakon jedne pune godine bušenja na lokalitetu i zasniva se na približno 80.723 metara bušenja u 173 rupe, navodi Dundee.

Supported by

Kompanija ističe da je sadržaj zlata u visokokvalitetnom jezgru rude na koje otpada 2,81 miliona tona, 10,12 grama po toni u oko 26 tona i procenjuje da će, nakon završetka kompletnih istražnih bušenja, Čoka Rakita imati potencijal i veći od prosečnog u prvim godinama rada rudnika.

Inicijalna procena mineralnih resursa potvrđuje potencijal Čoke Rakite kao atraktivnog, visokokvalitetnog projekta zlata – rekao je David Rae, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Dundee Precious Metals.

On je najavio da kompanija planira da nastavi sa istraživanjem nalazišta, a nastavak bušenja biće fokusiran na proširenje granica Čoka Rakite.

Dundee je naveo da očekuje da će preliminarnu ekonomsku procenu rude imati u drugom kvartalu sledeće godine, sa ciljanim kapacitetom od 850.000 tona godišnje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Dundee planira da investira 35 miliona dolara u istraživanje zlata

Rudarska kompanija Dundee Precious Metals koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da u nalazištu Čoka Rakita leži približno 50,5 tona zlata. Kako piše eKapija, u svojoj prvobitnoj proceni mineralnih resursa kanadska kompanija navodi da se u ovom...

Republika Srpska: U tajnosti se priprema projekat eksploatacije litijuma

Iako je snaga građanskog protesta uspjela da natjera vlast u susjednoj državi na povlačenje i da protjera “Rio Tinto” iz Srbije, u BiH, odnosno Republici Srpskoj, po aktuelnim informacijama, vlast ne odustaje od planova koji mogu trajno devastirati i...

Srbija: Značajno povećanje istražnih aktivnosti bušenja i sondiranja u 2022.

Značajan rast aktivnosti u rudarskoj i građevinskoj industriji uticao je i na poslovanje kompanija čija je delatnost istraživanje terena bušenjem i sondiranjem. U Srbiji je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, za tu delatnost registrovano 107 preduzeća i preduzetnika, a iako je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!