Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Dundee planira da investira 35 miliona dolara u istraživanje zlata

Srbija: Dundee planira da investira 35 miliona dolara u istraživanje zlata

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rudarska kompanija Dundee Precious Metals koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da u nalazištu Čoka Rakita leži približno 50,5 tona zlata.


Kako piše eKapija, u svojoj prvobitnoj proceni mineralnih resursa kanadska kompanija navodi da se u ovom ležištu nalazi 9,79 miliona tona rude, od čega 1,78 miliona unci zlata (oko 50,5 tona) sa sadržajem od 5,67 grama po toni.

Kompanija je najavila i da u sledećoj godini planira da intenzivira istraživanja u Srbiji, koja pored Čoka Rakite uljučuju i lokalitete Potaj Čuka, Pešter Jug i Umka, a planirani obim svih ovih investicija je od 30 do 35 miliona dolara.

Supported by

Prva procena mineralnih resursa završena je nakon jedne pune godine bušenja na lokalitetu i zasniva se na približno 80.723 metara bušenja u 173 rupe, navodi Dundee.

Kompanija ističe da je sadržaj zlata u visokokvalitetnom jezgru rude na koje otpada 2,81 miliona tona, 10,12 grama po toni u oko 26 tona i procenjuje da će, nakon završetka kompletnih istražnih bušenja, Čoka Rakita imati potencijal i veći od prosečnog u prvim godinama rada rudnika.

Inicijalna procena mineralnih resursa potvrđuje potencijal Čoke Rakite kao atraktivnog, visokokvalitetnog projekta zlata – rekao je Dejvid Re D(avid Rae), predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Dundee Precious Metals.

Ulaganje u zlato dugoročna strategija
On je najavio da kompanija planira da nastavi sa istraživanjem nalazišta, a nastavak bušenja biće fokusiran na proširenje granica Čoka Rakite.

Dundee je saopštio da očekuje da će preliminarnu ekonomsku procenu rude imati u drugom kvartalu sledeće godine, sa ciljanim kapacitetom od 850.000 tona godišnje.
izvor: biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!