Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSlovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Andrada gradi najmoderniju fabriku za reciklažu baterija na svetu u mestu Alsozolci, što je najveća slovenačka investiciju ikada u Mađarskoj sa procenjenom vrednošću od 10 milijardi forinti (26,2 miliona evra), rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto na Fejsbuku, prenosi Hungary Today .

Mađarska će, prema njegovim rečima, uskoro postati drugi najveći proizvođač baterija za električna vozila.

Slovenia Times navodi da je Andrada firma koja je osnovana u Mađarskoj za recikliranje baterija koje se koriste u električnim vozilima. Osnivači su, kako dodaju, slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije, među kojima su direktor firme Hidria Holding Iztok Seljak, Peter Tibaut, proizvođač baterija firma TAB Mežica i ACH Invest.

Supported by

Mađarska vlada će obezbediti subvencije u vrednosti od 4,7 milijardi forinti (12,3 miliona evra).

Investicija će obezbediti kapacitet za reciklažu 10.000 tona baterija godišnje i 200 radnih mesta, a mađarska vlada će obezbediti pomoć u vrednosti od 4,7 milijardi forinti (12,3 miliona evra).

Recikliranje baterija će se obavljati bez ikakve štete po životnu sredinu, rekao je Sijarto i dodao da je Andrada se obavezala da će poštovati standarde za zaštitu životne sredine koji su četiri puta stroži od onih koji su sada na snazi u Mađarskoj.

Sijarto je naveo da je tehnologija za recikliranje razvijena u Sloveniji i da je u skladu sa cirkularnom ekonomijom. Ministar je podsetio da svetska automobilska industrija u procesu transformacije prelazi na električna vozila što je važno za ispunjavanje ekoloških ciljeva na globalnom nivou.

Mađarska je svetski lider u prelasku na električne automobile, rekao je on i dodao da su planirana velika ulaganja u ovaj sektor na istoku zemlje.

Inače, svetski poznate kompanije, kao što su BYD, CATL, Eve Power, Huyou Cobalt i Sunwoda grade ili planiraju ta počnu da grade fabrike baterija u Mađarskoj.

Peter Tibaut, generalni direktor firme Andrada, izjavio je da je investicija u recikliranje baterija najveće slovenačko ulaganje u Mađarskoj do sada i ima strateški značaj za mađarsku vladu, koja će je finansijski podržati.

Kompanija će u početku zapošljavati 70 stručnjaka, a do 2024. godine do 200, dodao je Tibaut.

Andrada, kako se navodi na sajtu ove firme, planira saradnju sa Univerzitetom u Miškolcu i Nacionalnim hemijskim institutom u Ljubljani.

Postrojenje za reciklažu litijum-jonskih baterija planirano u Mađarskoj predstavlja modernu, bezbednu i čistu tehnologiju uz poštovanje zapadnih standarda, navela je Andrada na svojoj veb stranici.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!