Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEU bi mogla postati ovisna o kineskim baterijama kao što je bila...

EU bi mogla postati ovisna o kineskim baterijama kao što je bila o ruskoj energiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska unija bi do 2030. mogla postati ovisna o Kini u pogledu litijum-jonskih baterija do 2030. kao što je bila od Rusije za energiju prije rata u Ukrajini ukoliko ne preduzme snažne mjere, navodi se u dokumentu pripremljenom za čelnike EU.

Dokument, do kojeg je došao Reuters, biće osnova za razgovore o evropskoj ekonomskoj sigurnosti tokom sastanka lidera EU u Granadi u Španiji 5. oktobra.Zabrinuti rastućom globalnom asertivnošću i ekonomskom težinom Kine, čelnici će razgovarati o prijedlozima Evropske komisije za smanjenje rizika da Evropa bude previše zavisna od Kine i potrebe za diverzifikacijom prema Africi i Latinskoj Americi.

List navodi da će zbog povremene prirode obnovljivih izvora energije poput sunca ili vjetra, Europi biti potrebni načini za skladištenje energije kako bi postigla svoj cilj nulte emisije ugljičnog dioksida do 2050. godine.

Supported by

“Ovo će naglo povećati našu potražnju za litijum-jonskim baterijama, gorivnim ćelijama i elektrolizerima, za koju se očekuje da će se u narednim godinama povećati između 10 i 30 puta”, navodi se u listu, koji je pripremilo špansko predsjedništvo EU.

Dok EU ima snažnu poziciju u međufazama i fazama montaže proizvodnje elektrolizera, s više od 50% globalnog tržišnog udjela, ona se u velikoj mjeri oslanja na Kinu za litijum-jonske baterije ključne za električna vozila.

„Bez provođenja snažnih mjera, evropski energetski ekosistem bi do 2030. mogao imati ovisnost o Kini do 2030. godine, drugačije prirode, ali sa sličnom ozbiljnošću, od one koju je imao prema Rusiji prije invazije Ukrajine“, navodi se.

Prema podacima Evropske komisije, 2021. godine, godinu prije ruske invazije na Ukrajinu, EU je preuzela više od 40% ukupne potrošnje gasa, 27% uvoza nafte i 46% uvoza uglja iz Rusije.

Prestanak većine kupovine energije iz Rusije izazvao je šok cijena energije u EU i porast potrošačke inflacije, primoravši Evropsku centralnu banku da naglo podigne kamatne stope u potezu koji je obuzdao ekonomski rast.

Litijum-jonske baterije nisu jedino područje ranjivosti EU, navodi špansko predsjedništvo.

“Sličan scenario bi se mogao razviti u digitalno-tehnološkom prostoru”, navodi se u dokumentu. “Prognoze sugeriraju da će potražnja za digitalnim uređajima kao što su senzori, dronovi, serveri podataka, oprema za skladištenje i mreže za prijenos podataka naglo porasti u ovoj deceniji.”

“EU ima relativno jaku poziciju u potonjem, ali pokazuje značajne slabosti u drugim oblastima”, navodi se.

Do 2030. ova spoljna zavisnost mogla bi ozbiljno da ugrozi povećanje produktivnosti koje je hitno potrebno evropskoj industriji i uslužnom sektoru i mogla bi da ometa modernizaciju poljoprivrednih sistema neophodnih za rješavanje klimatskih promjena, navodi se u saopštenju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!