Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSavet usvaja Zakon o kritičnim sirovinama kako bi se osiguralo održivo snabdevanje

Savet usvaja Zakon o kritičnim sirovinama kako bi se osiguralo održivo snabdevanje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U svojoj završnoj fazi procesa donošenja odluka, Savet je dao saglasnost na Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA), uspostavljajući okvir za obezbeđivanje održivog snabdevanja kritičnim sirovinama. Ovaj zakon uvodi mere za pojednostavljenje procedura izdavanja dozvola za projekte eksploatacije u EU, postavlja određene projekte kao strateške, nalaže procenu rizika u lancu snabdevanja, zahteva nacionalne planove istraživanja od država članica i postavlja ambiciozne standarde za ekstrakciju, preradu, recikliranje i diversifikaciju izvora.

Flamanski ministar za privredu, inovacije, rad, socijalnu ekonomiju i poljoprivredu, Jo Brouns, izrazio je optimizam u vezi sa CRMA, predviđajući njen pozitivan uticaj na rudarski sektor, reciklažu, otvaranje novih radnih mesta i spremnost za digitalne i zelene tranzicije.

CRMA identifikuje 34 kritične i 17 strateških sirovina neophodnih za zelenu i digitalnu tranziciju, kao i za odbrambenu i svemirsku industriju. Postavlja ciljeve za potrošnju sirovina u EU, uključujući nabavku 10% lokalno, preradu 40% unutar EU i dobijanje 25% od recikliranih materijala.

Supported by

Da bi olakšale strateške projekte, države članice će ubrzati procedure izdavanja dozvola. Projekti vađenja će dobiti dozvole u ​​roku od 27 meseci, dok će projekti reciklaže i prerade biti odobreni u roku od 15 meseci, sa izuzecima za angažovanje zajednice i ekološke procene.

Štaviše, velike kompanije u strateškim tehnološkim sektorima će sprovoditi procene rizika u lancu snabdevanja kako bi identifikovale ranjivosti.

Sledeći koraci uključuju potpisivanje uredbe od strane predsednika Evropskog parlamenta i Saveta, nakon čega sledi njeno objavljivanje u Službenom listu Evropske unije i naknadno sprovođenje.

CRMA, zajedno sa drugim zakonodavnim inicijativama kao što su Zakon o neto nulti industriji i reforma dizajna tržišta električne energije, čini osnovnu komponentu industrijskog plana zelenog dogovora, čiji je cilj jačanje strateške autonomije Evrope u kritičnim sirovinama.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!