Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Projekat Jadar može da se realizuje u skladu sa najvišim ekološkim...

Srbija: Projekat Jadar može da se realizuje u skladu sa najvišim ekološkim standardima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Mi verujemo u projekat “Jadar” i verujemo da ga je moguće realizovati u skladu sa najvišim standardima životne sredine, izjavila je za današnje izdanje Novosti glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji Marijanti Babić, ukazujući da litijum neće moći da se proda ukoliko ne bude proizveden uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Projekat „Jadar“ je jedan od najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta litijuma u Evropi, sa velikim potencijalom da Srbiju svrsta među države koje će na svetskom nivou odigrati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji, smatra Babić.

Babić dodaje da taj projekat može biti realizovan samo uz apsolutno poštovanje zakona Srbije i propisa Evropske unije, uz napomenu da Evropa uvodi „baterijski pasoš“, što je digitalni sertifikat koji će sadržati podatke o poreklu i održivosti materijala koji se koriste u procesu proizvodnje baterija za električna vozila.

Supported by

Prema njenim rečima, ukoliko bi se projekat realizovao, planirana investicija bi iznosila 2,55 milijardi evra, prema podacima iz 2011. godine, bilo bi otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

Od poreza i rudne rente procenjuje se da će država godišnje prihodovati oko 180 miliona evra, što je oko jedan odsto prihoda državnih budžeta, rekla je Babić.

Babić je rekla da sa državom nema ugovora o realizaciji projekta, već samo memorandum iz 2017. godine kojim se uspostavlja okvir za saradnju za realizaciju projekta, prenosi N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Izazovi  i mogućnosti evropske industrije baterija

Industrija baterija konstantno napreduje, vođena sve većom elektrifikacijom vozila i širenjem obnovljivih izvora energije. Ovaj rast globalne potražnje za baterijama praćen je tehnološkim napretkom, kao i strateškim i geopolitičkim odlukama, koje predstavljaju mogućnosti i izazove za sektore baterija i...

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...
error: Content is protected !!