Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoErdemir otkrio značajne rezerve rude gvožđa u Turskoj

Erdemir otkrio značajne rezerve rude gvožđa u Turskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Erdemir, vodeći proizvođač čelika u Turskoj, objavio je otkriće značajnih rezervi rude gvožđa , procenjenih na 250-300 miliona tona, u jednom od svojih rudnika u Avniku, u provinciji Bingol. Ovo otkriće je podstaklo kompaniju da započne izgradnju fabrike za peletiranje u toj oblasti.

Sulejman Savas Erdem, generalni direktor Erdemira, izjavio je da će ove novootkrivene rezerve ispunjavati potrebe kompanije za rudom gvožđa u narednih 30-35 godina. Pored toga, nakon završetka fabrike za peletiranje, očekuje se da će Erdemirovo oslanjanje na uvoz peleta značajno opasti.

Erdem je istakao strateški značaj ulaganja u postrojenje za peletiranje, ističući njegovu ulogu u ublažavanju negativnih uticaja trgovinskih kvota, sistema trgovine emisijama, krize sirovina i poremećaja u lancu snabdevanja. On je napomenuo da pored povećanja konkurentnosti i održivosti, fabrika obećava i visoku profitabilnost.

Supported by

Izgradnja fabrike za peletiranje, koja je projektovana da ima godišnji kapacitet od 3 miliona tona, zahteva ulaganje od 550 miliona dolara. Iako datum pokretanja nije preciziran, predviđa se da će tokom faze izgradnje biti zaposleno oko 2.000 ljudi, a da će biti otvoreno 1.000 stalnih radnih mesta kada fabrika proradi.

Prema izveštajima turskog Ekonomista, Turska je zabeležila smanjenje uvoza rude gvožđa za 4% u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, sa ukupno 9,58 miliona tona. Značajno je da je uvoz rude gvožđa iz Ukrajine u istom periodu iznosio oko 600 hiljada tona.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!