Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSaradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila...

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre koje ulažu, cilj im je da obezbede sredstva od Evropske unije i lokalnih samouprava.

S obzirom na direktivu EU o povećanju recikliranja baterija u narednoj deceniji, izvršni direktor kompanije Ascend Elements Majk O’Kronli istakao je značaj ulaganja u infrastrukturu za održavanje materijala za baterije u okviru evropskog lanca snabdevanja.

Fabrika Zaviercie u južnoj Poljskoj ima kapacitet da reciklira do 12.000 metričkih tona baterija godišnje, što je ekvivalentno oko 28.000 električnih vozila. Proces uključuje usitnjavanje EV baterija da bi se stvorila crna masa, koja se zatim dalje obrađuje za ekstrakciju litijuma i drugih materijala za baterije koje će se koristiti u novim električnim vozilima.

Supported by

Pored toga, fabrika za ekstrakciju litijuma, koja bi trebalo da bude otvorena 2026. na istoj lokaciji u Zaviercieu, prerađivaće do 20.000 metričkih tona crne mase godišnje.

Ascend takođe namerava da pokrene posebnu fabriku za reciklažu baterijskog materijala. Iako je završeno izdavanje dozvole za objekat u centralnoj Nemačkoj koji može da reciklira do 25.000 tona baterija godišnje, tačna lokacija ostaje nepoznata.

Ascend je obezbedio oko 700 miliona dolara u kapitalu i dobio 480 miliona dolara grantova od američkog Ministarstva energetike u okviru inicijativa Bajdenove administracije za jačanje proizvodnje baterija za električna vozila. Elemental Strategic Metals, deo Element grupe, prikupio je 290 miliona dolara u kapitalu i bliži se završetku još jednog kruga finansiranja.

Izvršni direktor Michal Zigmunt istakao je prednost saradnje i značaj njihovih zajedničkih napora da ubrzaju napredak.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!