Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoProjekat HARMONI i budućnost reciklaže magneta

Projekat HARMONI i budućnost reciklaže magneta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Projekat HARMONI predvodi inicijativu za promenu u načinu na koji rukujemo magnetima na kraju životnog veka. Prepoznajući neiskorišćeni potencijal ovih naizgled odbačenih objekata, HARMONI nastoji da preoblikuje naš pristup recikliranju i upravljanju resursima, na kraju doprinoseći održivijoj i otpornijoj budućnosti.

Fokus projekta je na reciklaži retkozemnih elemenata iz magneta. Elementi retkih zemalja, kao što su neodimijum i disprozijum, sastavni su deo moderne tehnologije i industrije, ali njihovo vađenje i odlaganje predstavljaju značajne ekološke i društvene izazove. Posvećenost HARMONI-a razvoju inovativnih metoda reciklaže ne samo da ublažava uticaj tradicionalnih procesa ekstrakcije na životnu sredinu već i obezbeđuje efikasno korišćenje ovih vrednih resursa.

Pranali Jadhavov naglašava transformativni potencijal reciklaže magneta. Udaljavajući se od linearnog modela potrošnje resursa, gde se materijali koriste i odbacuju, ide se ka kružnom modelu gde se materijali kontinuirano ponovo koriste i menjaju, HARMONI promoviše održivost i smanjenje otpada. Ovaj pristup ne samo da minimizira potrebu za vađenjem novih materijala, već i smanjuje stvaranje otpada, doprinoseći čistijoj i zdravijoj planeti.

Supported by

Uključivanje institucija kao što je univerzitet cirkularne ekonomije TU Clausthal (TUC) dodatno naglašava značaj reciklaže magneta u širem kontekstu održivosti i ekonomskog prosperiteta. Zalažući se za reciklažu trajnih magneta, TUC naglašava značaj razvoja otpornih lanaca vrednosti i smanjeno oslanjanje na spoljne izvore kritičnih materijala. Ovo ne samo da povećava ekonomsku nezavisnost, već i obezbeđuje stabilno snabdevanje sirovinama za proizvodnju, podstičući inovacije i konkurentnost na globalnom tržištu.

Pored ekoloških i ekonomskih prednosti, reciklaža magneta nudi put ka borbi protiv klimatskih promena. Smanjena potrošnja energije i emisije gasova staklene bašte povezane sa reciklažom u poređenju sa tradicionalnim procesima ekstrakcije doprinose naporima za ublažavanje klimatskih promena, usklađujući se sa globalnim ciljevima za održivost i smanjenje ugljenika.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!