Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKazahstan istražuje potencijal retkih metala

Kazahstan istražuje potencijal retkih metala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kazahstanski zamenik ministra industrije i građevinarstva Olžas Saparbekov je, tokom konferencije o kritičnim sirovinama i trgovinskoj politici koja je održana u Briselu 26. marta, istakao potencijal Kazahstana u razvoju retkih metala. Taj događaj, koji je organizovan u okviru belgijskog predsedavanja Savetom Evropske unije , je obezbedio platformu za razgovore o saradnji EU sa spoljnim partnerima.

Saparbekov je istakao značaj ovog događaja za Kazahstan, istakavši zainteresovanost zemlje za razvoj svoje industrije retkih zemnih metala. On je ukazao na razgovore sa predstavnicima EU i evropskim preduzećima zainteresovanim za razvoj industrije i transfer tehnologije, posebno za vađenje i preradu sirovina.

Ambasador Kazahstana u Belgiji, Margulan Baimukhan, istakao je konferenciju kao priliku za razmenu mišljenja i ekspertize o ulozi Kazahstana i perspektivama u ovoj industriji.

Supported by

Usred zabrinutosti oko kineske dominantne kontrole globalne proizvodnje retkih zemnih elemenata (REE), zapadne zemlje traže alternativne izvore za ublažavanje potencijalnih poremećaja. Kazahstan se pojavljuje kao istaknuti kandidat, privlačeći sve veću pažnju kao strateški dobavljač ovih ključnih materijala.

Pošto već isporučuje više od polovine sirovina neophodnih za ekonomiju EU, značaj Kazahstana na globalnom tržištu je nesporan. Njen status jedne od 10 najvećih zemalja u proizvodnji bakra naglašava njen potencijal da uspostavi proizvodnju materijala za baterije, uključujući nikl, kobalt, mangan i litijum.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!