Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPredsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi, koji uključuju otvaranje novih rudnika, postrojenja za preradu i postrojenja za reciklažu širom Evrope.

Dok Evropa ima brojne projekte rudarstva, prerade i reciklaže u fazama planiranja, malo njih je napredovalo do konačnih investicionih odluka. Mitilineos ukazuje na izazove kao što su visoki troškovi energije i regulatorna opterećenja koja su odvratila investitore, što je dovelo do toga da neke kompanije preusmere svoj fokus na druge regione.

Da bi se suočili sa ovim izazovima, Mitilineos poziva Evropsku komisiju da pruži snažnije političke podsticaje i hitnu podršku industriji. On ističe značaj jačanja konkurentnosti kako bi se zadržale investicije unutar Evrope, što je ključno i za privredu i za životnu sredinu.

Supported by

Mitilineos ističe tri ključna razloga za davanje prioriteta proizvodnji metala u Evropi: smanjenje emisije gasova staklene bašte, poboljšanje sigurnosti lanca snabdevanja i stvaranje i održavanje radnih mesta širom kontinenta.

U zaključku, Mitilineos poziva kreatore politike na brzu i odlučnu akciju kako bi se osigurao uspeh Evrope u izgradnji otpornosti u kritičnim sirovinama. On naglašava da primenom Zakona o kritičnim sirovinama i politikom podrške, Evropa može da ostvari svoje ciljeve i obezbedi svoju poziciju lidera u globalnoj industriji metala.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!