Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoUvid u kontroverzu oko litijumskog projekta „Jadar“

Uvid u kontroverzu oko litijumskog projekta „Jadar“

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Debate oko iskopavanja litijuma u ​​Srbiji ponovo su se rasplamsale, a protivnici projekta „Jadar” izražavaju zabrinutost zbog njegovog ponovnog aktiviranja uprkos prethodnoj odluci vlade. Među ličnostima koje su uključene u projekat su Marijanti Babić iz „Rio Tinta“, profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta, profesor Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta i konsultant za životnu sredinu Dušan Vasiljević. Oni su izneli svoje stavove po pitanju potencijalnih uticaja projekta i kontroverzi.

Projekat „Jadar” podrazumeva vađenje  jadarita, jedinstvenog minerala u Srbiji koji sadrži veoma tražene bor i litijum, što predstavlja značajnu ekonomsku priliku. Međutim, i dalje postoji strah od moguće ekološke štete kao posledice eksploatacije.

Marijanti Babić je istakla dugogodišnje prisustvo „Rio Tinta“ u Srbiji i demantovla neke tvrdnje u vezi sa projektom. Ona je istakla posvećenost kompanije bezbednosti i naglasila neophodnost diskusije zasnovane na činjenicama izvršenih studija.

Supported by

Profesor Jovović je izneo opsežna istraživanja sprovedena na projektu, uključujući studije uticaja na životnu sredinu i javne konsultacije tokom osam godina. On je istakao značaj mera za ublažavanje potencijalnih uticaja, kao što su smanjenje buke i kontrola emisije.

Profesor Ristić je izrazio zabrinutost zbog uticaja projekta na životnu sredinu, navodeći istraživanja koja ukazuju na značajne rizike po biodiverzitet i promenu pejzaža. On je postavio pitanja o rukovanju rudarskim otpadom i istakao nepoverenje zajednice koje proizilazi iz uočenog nedostatka transparentnosti.

Vasiljević je istakao potrebu usklađivanja privatnih interesa sa javnim blagostanjem, dovodeći u pitanje društvene koristi od modela razvoja koji je usredsređen na rudarstvo. On je pozvao na šire ispitivanje alternativnih ekonomskih potencijala i izrazio zabrinutost u vezi sa rezultatima “Rio Tinta” u drugim zemljama.

Ukratko, projekat “Jadar” predstavlja složenu mrežu puteva ekonomskog razvoja, očuvanja životne sredine i javnog interesa, što izaziva spornu debatu o njegovim prednostima i potencijalnim posledicama.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!