Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoMinistarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru 2023. godine. Uprkos tome što je licenca istekla krajem 2022. ,a zahtev odbijen krajem 2023. godine , ova odluka  je objavljena tek u aprilu 2024. nakon zahteva Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Odluka ministarstva zasnovana je na tome što Ziđin nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju i podatke, kako je navedeno u objavi RERI. Na primer, Zijinovom planu za uspostavljanje pet novih deponija nedostajale su adekvatne informacije o vrsti otpada koji se deponuje.

Pošto je u oktobru 2021. godine od Ministarstva rudarstva i energetike Srbije dobio dozvolu za upravljanje rudarskim otpadom, koja je kasnije istekla u decembru 2022., Ziđinov zahtev za produženje podnet je 20. decembra 2022. godine.

Supported by

Uprkos prekršajnoj prijavi RERI koja je podneta protiv Ziđina zbog rada bez važeće dozvole za upravljanje otpadom, ona je odbijena u novembru 2023. godine, pri čemu su tužioci naveli Ziđinov zahtev za produženje roka i odsustvo štetnih posledica od odlaganja otpada.

Izražavajući zabrinutost, advokat RERI, Ljubica Vukčević, istakla je potencijalni uticaj na životnu sredinu usled daljeg odlaganja Ziđinovog otpada bez dozvole, sugerišući potencijalne pravne radnje protiv kompanije do dalje analize situacije.

Zijin je u odgovoru istakao upotrebu naprednih tehnoloških rešenja u izgradnji svojih deponija za ublažavanje ekoloških rizika, tvrdeći da se samo mali deo jalovine deponuje u pokrivenim vodnim tokovima kako bi se sprečilo širenje štetnih materija.

Uprkos kontinuiranoj zabrinutosti u vezi sa uticajem poslovanja na životnu sredinu i zdravlje u Boru, kompanija Ziđin Koper, operater jedinog kompleksa bakra u Srbiji, planira da proširi svoje rudarske operacije.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!