Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPotražnja za mineralima za solarne panele će se udvostručiti

Potražnja za mineralima za solarne panele će se udvostručiti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Svetski solarni fotonaponski kapacitet se povećao za skoro 20 puta tokom protekle decenije, podstaknut smanjenjem troškova i snažnom podrškom politike u ključnim regionima. I u STEPS-u iu SDS-u, solarna energija postavlja nove rekorde za primenu svake godine nakon 2022. godine, što predstavlja 45% ukupnog povećanja kapaciteta električne energije do 2040. godine.

U SDS-u, povećanje kapaciteta u 2040. je trostruko u odnosu na 2020. godinu, što rezultira skoro utrostručenjem potražnje za bakrom iz solarnih PV. Međutim, potencijalno smanjenje intenziteta materijala moglo bi značajno da uspori rast potražnje i za srebrom i za silicijumom, sa nivoima iz 2040. godine za samo 18% i 45% višim nego u 2020.

Dodaci solarnih PV kapaciteta u 2040. godini u STEPS-u su 25% niži nego u SDS-u. Međutim, sporija pretpostavljena poboljšanja intenziteta materijala za srebro i silicijum nadoknadila su niže dodatke kapaciteta, što je rezultiralo sličnom potražnjom za srebrom i silicijumom u dva scenarija.

Supported by

Dok se očekuje da će kristalni silicijumski moduli nastaviti da dominiraju solarnim PV tržištem, dalji napredak na alternativnim tehnologijama mogao bi da dovede do povećanja tržišnog udela do 2040. godine, što istražujemo u tri alternativna slučaja: visoko kadmijum telurid, visok perovskit i visok galijum arsenid .

U slučaju visokog kadmijuma telurida, potražnja za kadmijumom i telurom raste sedam puta do 2040. u SDS-u na 1 300 tona odnosno 1 400 tona. Ovaj brzi rast bi izvršio pritisak na kapacitete snabdevanja, pošto je trenutni nivo proizvodnje oko 23 000 tona kadmijuma i 500 tona telura.

U slučaju visokog pervoskita, potražnja za silicijumom je 10% manja u 2040. u odnosu na osnovni slučaj u SDS-u, dok je potražnja za olovom veća za 45%.

U slučaju sa visokim sadržajem galijum-arsenida, potražnja za arsenom, galijumom i indijumom u 2040. godini je oko dva puta veća u poređenju sa osnovnim slučajem u SDS-u. Dodatna potražnja za arsenom danas predstavlja oko 25% globalne proizvodnje, dok je dodatna potražnja za galijumom oko 10 puta veća od trenutne proizvodnje rafinisanog galijuma visoke čistoće.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!