Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPotražnja za mineralima za solarne panele će se udvostručiti

Potražnja za mineralima za solarne panele će se udvostručiti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Svetski solarni fotonaponski kapacitet se povećao za skoro 20 puta tokom protekle decenije, podstaknut smanjenjem troškova i snažnom podrškom politike u ključnim regionima. I u STEPS-u iu SDS-u, solarna energija postavlja nove rekorde za primenu svake godine nakon 2022. godine, što predstavlja 45% ukupnog povećanja kapaciteta električne energije do 2040. godine.

U SDS-u, povećanje kapaciteta u 2040. je trostruko u odnosu na 2020. godinu, što rezultira skoro utrostručenjem potražnje za bakrom iz solarnih PV. Međutim, potencijalno smanjenje intenziteta materijala moglo bi značajno da uspori rast potražnje i za srebrom i za silicijumom, sa nivoima iz 2040. godine za samo 18% i 45% višim nego u 2020.

Dodaci solarnih PV kapaciteta u 2040. godini u STEPS-u su 25% niži nego u SDS-u. Međutim, sporija pretpostavljena poboljšanja intenziteta materijala za srebro i silicijum nadoknadila su niže dodatke kapaciteta, što je rezultiralo sličnom potražnjom za srebrom i silicijumom u dva scenarija.

Supported by

Dok se očekuje da će kristalni silicijumski moduli nastaviti da dominiraju solarnim PV tržištem, dalji napredak na alternativnim tehnologijama mogao bi da dovede do povećanja tržišnog udela do 2040. godine, što istražujemo u tri alternativna slučaja: visoko kadmijum telurid, visok perovskit i visok galijum arsenid .

U slučaju visokog kadmijuma telurida, potražnja za kadmijumom i telurom raste sedam puta do 2040. u SDS-u na 1 300 tona odnosno 1 400 tona. Ovaj brzi rast bi izvršio pritisak na kapacitete snabdevanja, pošto je trenutni nivo proizvodnje oko 23 000 tona kadmijuma i 500 tona telura.

U slučaju visokog pervoskita, potražnja za silicijumom je 10% manja u 2040. u odnosu na osnovni slučaj u SDS-u, dok je potražnja za olovom veća za 45%.

U slučaju sa visokim sadržajem galijum-arsenida, potražnja za arsenom, galijumom i indijumom u 2040. godini je oko dva puta veća u poređenju sa osnovnim slučajem u SDS-u. Dodatna potražnja za arsenom danas predstavlja oko 25% globalne proizvodnje, dok je dodatna potražnja za galijumom oko 10 puta veća od trenutne proizvodnje rafinisanog galijuma visoke čistoće.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!